Ministar je uvjeren kako je hrvatska gastronomija našla svoje mjesto na karti Europe i svijeta, te da je i to razlog zašto turisti dolaze u Hrvatsku. "Gosti traže izvrsnost u gastronomiji, a upravo je po izvrsnosti poznata Aspira“, naglasio je Capelli i pri tom dodao kako je gastronomija sve važnija te daje dodatnu kvalitetu turizmu.
Ministar je kušao ono što su pripremili studenti Gastronomije i pri tom čestitao studentima, rekavši kako su oni ponos hrvatskog turizma. Pri tom je otkrio kako redovito kuha. Ponajviše voli spremati ribu, a kulinarstvo je njegova strast, napominje. Ministar je ponovio kako će se zbog povećanja potrebe za turističkim radnicima, povećati kvota stranih radnika u turizmu na 15 000.
"Cilj je iskoristiti domaću radnu snagu, a kada se to iscrpi posegnut će za kvotama stranih radnika“, rekao je Cappelli, napomenuvši kako i druge zemlje uzimaju strane radnike, te da postotak stranih radnika, primjerice u Španjolskoj i Italiji, ponegdje iznosi i do 45 posto.
Kao primjer je naveo i Austriju koja ima čak 90.000 stranih radnika u turizmu. "Mi ćemo imati pet do šest posto stranih radnika i planiramo njihov dolazak iz Ukrajine, Albanije, ali prije svega iz zemalja u okruženju. Činit ćemo sve da zadržimo naše ljude, no osigurat ćemo naš turizam i sa ljudima iz vana", poručio je ministar.