usuglašavanje stavova

Milanović pozvao Plenkovića na razgovor: "Neću bespogovorno prihvatiti sve Vladine prijedloge"

Zoran Milanović na izložbi Foto: Ranko Suvar/Cropix
Predsjednik Zoran Milanović pozvao je predsjednika Vlade na razgovor i usuglašavanje vanjske politike.

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića na razgovor o vanjskoj politici, priopćeno je iz Ureda predsjednika. 

Hrvatski Ustav nas obvezuje na suradnju, poruka je Milanovića. 

Priopćenje iz Ureda Predsjednika prenosimo u cijelosti: 

"Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je još 9. rujna 2024. pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu ga poziva na sastanak na temu vanjske politike.

Povod je bila namjera Vlade da osnuje nova diplomatska i konzularna predstavništva Republike Hrvatske u svijetu bez ikakvog prethodnog razgovora i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, iako se takve odluke mogu donijeti samo u suglasju i temeljem dogovora Vlade i Predsjednika Republike.

Do danas, predsjednik Vlade nije odgovorio na pisani poziv Predsjednika Republike, niti je na bilo koji način pokazao interes za suradnju.

"Hrvatski Ustav nas obvezuje na suradnju te Vas još jednom pozivam na razgovor i dogovor oko ove teme. Vaš pristup, prema kojemu bi se uloga Predsjednika Republike svodila na bespogovorno prihvaćanje svih Vladinih prijedloga bez da se o njima može i razgovarati, suprotan je i Ustavu i interesu Republike Hrvatske te ga neću prihvatiti kako sada tako ni ubuduće.

Vanjska politika Republike Hrvatske nije stranačka stvar već zajednički interes svih naših građana za čije su kreiranje i provedbu po Ustavu zajednički zaduženi i Vlada i Predsjednik Republike.

Ovlasti i obveze i Vlade i Predsjednika Republike jasno su definirane Ustavom, te Vas pozivam da ih i poštujete", napisao je, između ostaloga, predsjednik Milanović u svom pismu predsjedniku Vlade.

Što piše?

Pismo predsjednika Milanovića upućeno 9. rujna predsjedniku Vlade glasi ovako: 

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

odredbom stavka 2. članka 99. Ustava Republike Hrvatske propisano je da, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i uz supotpis predsjednika Vlade, Predsjednik Republike odlučuje o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu. Iz ove ustavne odredbe jasno proizlazi da se sve odluke o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu mogu donijeti samo u suglasju i temeljem dogovora Vlade i Predsjednika Republike. Dakle, nemoguće je nametanje odluka s bilo čije strane.

U posljednje vrijeme počeli su mi stizati prijedlozi Vlade o osnivanju pojedinih diplomatskih i konzularnih predstavništava Republike Hrvatske sa zahtjevom da ih potpišem, a bez da se o tim prijedlozima prethodno razgovaralo i usuglašavalo ih se, kao i bez bilo kakvih obrazloženja za takve prijedloge.

Vašeg ministra vanjskih i europskih poslova moji su suradnici svaki put upozorili kako ne mogu i ne želim donositi odluke o osnivanju novih diplomatskih i konzularnih misija i ureda bez prethodnog razgovora i usuglašavanja, kao i bez prethodnog obrazloženja takvih prijedloga.

Naime, smatram kako je potrebno preispitati i postojeću mrežu i broj diplomatskih i konzularnih ureda, njihovu geografsku raspodjelu te utvrditi opravdanost njihovog postojanja. Tek nakon toga možemo razgovarati o potrebama daljnjeg širenja mreže diplomatskih i konzularnih predstavništava, a potom i o konkretnim mjestima.

To su strateške odluke koje traže promišljanje i detaljnu raščlambu, dakako prije njihovog donošenja, kao i međusobnu konzultaciju i dogovor. Dakle, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja neću donositi bilo kakve odluke po prijedlozima o osnivanju novih diplomatskih i konzularnih misija i ureda.

Također, kao što je Vama dobro poznato, istekli su četverogodišnji mandati svim šefovima diplomatskih misija i konzularnih ureda, a da stvar bude još gora, neke misije već godinama nemaju šefove.

K tome postoji najava da će uskoro i neka druga mjesta ostati ispražnjena. Sve to negativno utječe ne samo na kvalitetu rada hrvatske diplomatsko-konzularne mreže, već i na funkcioniranje hrvatske službe vanjskih poslova u cjelini.

Imajući sve to u vidu, kao i vodeći računa o potrebi imenovanja novih šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda, u ove četiri godine sam Vas više puta, gospodine predsjedniče Vlade, i pismeno i usmeno pozivao na razgovore oko vanjske politike. A Vi ste to svaki put odbili ili čak niste niti odgovorili na pozive.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, hrvatski Ustav nas obvezuje na suradnju te Vas još jednom pozivam na razgovor i dogovor oko ove teme.

Vaš pristup, prema kojemu bi se uloga Predsjednika Republike svodila na bespogovorno prihvaćanje svih Vladinih prijedloga bez da se o njima može i razgovarati, suprotan je i Ustavu i interesu Republike Hrvatske te ga neću prihvatiti kako sada tako ni ubuduće.

Vanjska politika Republike Hrvatske nije stranačka stvar već zajednički interes svih naših građana za čije su kreiranje i provedbu po Ustavu zajednički zaduženi i Vlada i Predsjednik Republike.

Ovlasti i obveze i Vlade i Predsjednika Republike jasno su definirane Ustavom, te Vas pozivam da ih i poštujete.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, još jednom Vas pozivam na sastanak na temu vanjske politike kako bismo ispunili ne samo svoje ustavne obveze, nego i očekivanja naših građana tako što ćemo usuglasiti i donijeti odgovarajuće odluke", priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Pročitajte i ovo Istraživačka novinarka Razotkrila strašnu istinu! Putin radi nešto zastrašujuće i nitko na svijetu to ne primjećuje

Pročitajte i ovo Rat u Europi "Putin se jednog jako boji", uvjeren je Zelenski, a iz Njemačke je stigla znakovita poruka