Franjo impresioniran Slobom

Mesić: Najveći krivac za rat je Milošević, a odmah iza njega Tuđman

Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je da je najveći krivac za rat bio Slobodan Milošević, a odmah iza njega Franjo Tuđman koji je, kaže Mesić, bio impresioniran Miloševićem.

On, kao posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, nije imao nikakvu ulogu u razbijanju Jugoslavije, tvrdi Mesić u razgovoru za Press.

'Ja sam kao predsjednik Predsjedništva SFRJ predložio da republike proglase samostalnost, ali Milošević to nije želio prihvatiti. Lagao je svijet da se zalaže za SFRJ, a Srbe je varao tako što im je govorio 'uzmite teritorij i svi ćemo živjeti u istoj države'', rekao je Mesić.

Dodao je kako je Tuđman bio impresioniran Miloševićem i vjerovao da ga podržava velik dio međunarodne zajednice. Tada je Tuđman odlučio da ako Srbija može širiti svoje granice, može i Hrvatska ostvariti svoje interese u BiH. 'I tako je počeo rat', rekao je Mesić.

U razgovoru za Press osvrnuo se na svoj odnos s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem kojeg naziva prijateljom. 'jako smo dobro surađivali i otvorili mnoge procese približavanja. Imali smo jedno neslaganje, kada sam ja izjavio nešto s čime se Tadić nije složio. Ali, to je demokratski', rekao je Mesić. Negirao je time tvrdnju da se se odnosi Srbije i Hrvatske popravili stupanjem Josipovića na čelo države.

Stjepan Mesić naznačio je kako osobno nema daljnjih političkih ambicija. 'Moja jedina ambicija jest da na sljedećim izborima u RH pobijedi opcija za koju ću ja glasovati. Znam za koga ću glasovati ali to vam, naravno, ne smijem reći', zaključio je Mesić.