'Mislim da Hrvatska može 2010. ući u EU'

'Problem je što nemamo strategiju za razvoj'

Slika nije dostupna
'Kad Hrvatska ne bi ušla u EU 2010., smatrao bih da sam premalo učinio. Ne bih bio zadovoljan. Ali mislim da 2010. možemo ući', istaknuo je predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za 'Večernji list'.

Predsjednik Mesić je istaknuo kako bi ako Hrvatska do tada ne uđe u EU to smatrao svojim osobnim porazom nakon dvaju predsjedničkih mandata. Kazao je kako mu je žao što su mnoge inicijative njegova Ureda ostale neshvaćene i neprihvaćene, no najavio je nove inicijative.

'Vjerojatno ću predložiti sjednicu Vlade, a postoji mogućnost da održim i savjetovanje s ekonomskim teoretičarima, sa stručnjacima koji će omogućiti da iz prve ruke čujemo što treba učiniti danas kad je 37 milijardi duga eura pred nama, kad u ovoj godini moramo platiti 11 milijardi, a imamo rezerve oko 9 milijardi bruto. Treba čuti ima li načina da dođemo do novih kvalitetnih sredstava pa da taj dug prebrodimo, da ga platimo i da izađemo što manje ranjivi. Ili će biti prijedlog da idemo s MMF-om', rekao je Predsjednik, te dodao kako se ne slaže da je MMF stečajni upravitelj, kako neki tvrde. 

'Ono što nismo napravili na vrijeme sada moramo u kratkom vremenu'

'MMF ima određena pravila koja su jasna: ako želimo njihovu uslugu, ako želimo njihov novac onda moramo poštovati i pravila igre. I ako se za to odlučimo, onda treba opet vidjeti kako to izvesti najbolje za Hrvatsku. Mi možemo detektirati problem, ali onaj kome je zakonska obveza mora naći rješenja', kazao je predsjednik Mesić.

U vezi s aktualnim gospodarskim pitanjima i problemima, istaknuo je da će Vlada u svakom slučaju morati presijecati stvari. 'Sigurno da želimo ostati pomorska zemlja, a u pomorstvo spada i brodogradnja. Naša brodogradilišta su afirmirana u Europi i u svijetu i ne bi bilo dobro zatvoriti ih. Ali isto tako ne bi bilo dobro nastaviti praksu da budžet samo nadoknađuje gubitke. To je jednostavno neodrživo', rekao je, uz ostalo, Mesić, koji misli da se najveći dio brodogradilišta može održati. Ustvrdio je da smo imali ponude za specijalizaciju brodogradilišta i za ulazak u partnerske odnose ali da ni jedan ugovor nije sklopljen.

Problem je, ocijenio je, 'što nemamo strategiju ni za razvoj poljoprivrede, ni za brodogradnju, ni za energetiku, ni za turizam. Da to imamo, lakše bi se donosile odluke. Sada ono što nismo napravili na vrijeme moramo napraviti u vrlo kratkom vremenu.'