Zabrana ulaska u Švicarsku

'Braneći Thompsona branili smo Domovinski rat!'

Slika nije dostupna
Zbog Marka Perkovića Thompsona došlo je do sukoba između predsjednika Stjepana Mesića i ministra Gordana Jandrokovića.

Počelo je tako da je Thompson dobio zabranu ulaska u Švicarsku, jer je tamošnja federalna policija zaključila kako obožava ustaše i ima huškačke tekstove. U njegovu je obranu stao ministar Jandroković, a to je žestoko naljutilo predsjednika. Stati u obranu Marka Perkovića Thompsona pisanjem službene prosvjedne note Švicarskoj zgrozilo je predsjednika Mesića. Nikad ni za jednog Hrvata koji je bio u sukobu s propisima drugih zemalja, tvrdi predsjednik, ministar Jandroković nije na ovakav način reagirao. 'Jedino što smo radili uvijek do sada, do ovog ministra vanjskih poslova da je naš konzul otišao razgovarao i raspitao se o čemu se radi. Ovo što je uveo ovaj ministar, nema običaj ni jedna zemlja na ovakav način reagirati', rekao je Mesić. Odgovorili su notom, tvrde u ministarstvu, jer su se i Švicarci obratili notom u kojoj stoje teške optužbe na Thompsonov račun. Njegovim dolaskom, procijenila je švicarska policija, postoji ugroza od terorizma, nasilnog ekstremizma, zabranjenih obavještajnih službi i organiziranog kriminala. A činjenica je da Thompson za sve navedeno nikada nije bio kazneno gonjen.

'Morali smo odgovoriti na tezu o građanskom ratu'

'Mi smo reagirali na obrazloženje odluke o trogodišnjoj zabrani ulaska u Švicarsku konfederaciju i naravno samim tim zemlje Schengenskog režima. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije prosvjedovalo i nije branilo politička uvjerenja ili svjetonazor gospodina Perkovića', rekao je Mario Dragun, glasnogovornik MVPEI-a. Reakciju ministarstva izazvala je još jedna itekako uvredljiva netočnost, da je Thompson najveću popularnost stekao za vrijeme i poslije građanskog rata. 'Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi da se ministarstvo vanjskih poslova pa time i RH slaže s takvim tezama', kaže Dragun.

>> Mesić Jandrokoviću: Zašto si štitio Thompsona?!

Nisu se javili Mesiću jer slučaj ne zavrjeđuje veliku pozornost

Bez obzira na sve predsjednik smatra da je ovakvim činom Hrvatska stala na stranu osobe koja koketira s neoustaštvom. Takva poruka Europi Hrvatskoj ne treba. 'Ako je ministar htio slati protestnu notu on nju šalju u ime Hrvatske onda je trebao razgovarati i sa premijerkom i trebao je razgovarati sa mnom jer u moje ime to nije trebao napraviti', kaže Mesić. Predsjedniku se nisu obratili, tvrde u ministarstvu, jer smatraju da Thompsonov slučaj ne zavrjeđuje veliku pozornost. No, Thompsonu ovakva pozornost, čini se itekako odgovara, jer bi se u protivnom već odavno javno ogradio od svake povezanosti s ustaštvom.

Jandroković Mesiću poslao pismo

MVPEI je u noti kao neosnovane ocijenio razloge kojima su švicarska nadležna tijela obrazložila svoju odluku - postojanje ugroze terorizma, nasilna ekstremizma, zabranjenih obavještajnih služba, organiziranog kriminala te radnja koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske s drugim državama ili koje su usmjerene na nasilnu izmjenu državnog poretka,stoji u pismu Jandrokovića predsjedniku Mesiću. Jandroković ističe da je dužan reagirati i ukazati na neosnovanost tih razloga zbog kojih Thompson nikada nije bio kazneno gonjen ni osuđivan u Hrvatskoj ni u bilo kojoj drugoj zemlji. Za ministra je posebno neprihvatljivo obrazloženje švicarskih vlasti da je Thompson postao poznat 'za vrijeme i poslije građanskoga rata'. 'Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi, u konačnici, da se MVPEI slaže s takvim stavom', stoji u pismu ministra Jandrokovića predsjedniku Mesiću.

Povezane teme