U poslu s vinom je cijeli život. Mateja Hercigonja dio je obitelji koja se vinogradarstvom u općini Pušća bavi niz godina. Kako se količina posađenih čokota svake godine povećavala, pojavila se potreba za profesionalnim bavljenjem vinogradarstvom i vinarstvom. Uz Mateju, u svakom koraku poslovanja su i otac i brat, ali o smjeru razvijanja svog OPG-a ipak najviše odlučuje ona kao vlasnica.
"Vinogradarstvo i vinarstvo poslovi su na kojima morate biti angažirani 365 dana u godini. Najdraži trenutak u ovom poslu je kada vidim zreli plod jer ipak je to trenutak u kojem znam za što sam radila cijelu godinu", rekla je Mateja.
Iako je i prije otvaranja OPG-a znala koliko to posla i posvećenosti zahtijeva, usporedno s otvaranjem upisala se i na Veleučilište Baltazar Zaprešić. Uz ovaj predivan posao u prirodi, bilo je jasno kako će joj biti potrebne i poslovne kompetencije i vještine kako bi svoj posao dovela na najvišu moguću razinu.
"Na Veleučilištu Baltazar upisala sam smjer Menadžment u kulturi. Bilo mi je važno izabrati studij na kojem ću moći predavanja pohađati nakon svih mojih dnevnih obaveza u vinogradu. Također, cilj mi je otvoriti vinariju pa sam sigurna kako će mi znanja iz menadžmenta i financija biti od velike koristi na tom putu".
OPG Mateja Hercigonja proizvodi rizling rajnski, graševinu, zeleni silvanac i crni pinot. Mateja je i aktualna Vinska kraljica Zagrebačke županije. Njezina je dužnost promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije.
Cilj Mateje Hercigonje je otvoriti vlastitu vinariju. Vinski turizam je poseban oblik turističke ponude koji ima veliki potencijal i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Vino je u obitelji Hercigonja dobro poznata obiteljska tradicija koju vrijedi nastaviti. Potencijal je prepoznala i 22-godišnja Mateja koja će uz dodatna znanja i vještine stečene na studiju usmjeriti u razvoj jedne od najperspektivnijih turističkih grana.