Maškarin traži 14 milijuna kuna odštete

Slika nije dostupna
Iz riječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) potvrđeno je danas da je zaprimljen zahtjev odvjetničkog ureda Ingrid i Miljenka Barića, koji zastupa bivšeg pacijenta te bolnice Miroslava Maškarina, u kojem se traži isplata štete od 13,705.000 kuna u obliku izvansudske nagodbe zbog trajna narušavanja njegova zdravlja, uključivo amputaciju noge zbog komplikacija u liječenju.

Pomoćnica ravnatelja riječkog KBC Ana Šustić-Kiseljak kazala je da će KBC o zaprimljenu zahtjevu odlučiti u roku od sedam dana, kako je i zatraženo u odštetnom zahtjevu.

Tih 13,705.000 kuna traži se zbog trajno narušene radne sposobnosti 20-godišnjeg Miroslava Maškarina i invalidnosti uzrokovane komplikacijom pri operaciji vađenja slijepog crijeva laparoskopskom metodom 10. srpnja, pri kojoj mu je kirurg operacijskim uređajem probio aortu.

Posljedica je bilo obilno istjecanje krvi i odumiranje tkiva zbog
čega je jedna noga morala biti amputirana, a druga je jedva spašena.

U zahtjevu za izvansudskom nagodbom navodi se da je navedena odšteta izračunana na temelju razlika prosječne mjesečne plaće od 4000 kuna za poslove koje će Maškarin moći raditi u usporedbi s onima koje bi, po svojim kvalifikacijama, mogao raditi da nije ostao invalid.

Ta svota pomnožena je s mjesecima do pretpostavljena odlaska Maškarina u mirovinu sa 65 godina. Uz to, uračunane su i naknade štete za majku, oca i sestru te troškovi za opremanje njegova doma potrebnom invalidskom opremom.

Odvjetnički ured je svoj zahtjev utemeljio na prošle godine donesenu Zakonu o obveznim odnosima, a to je prvi takav slučaj nakon njegova donošenja.

Miroslav Maškarin završio je poslijeoperativno liječenje i oporavak u KBC-u te je jučer odvezen u Zagreb gdje će nastaviti oporavak u Zavodu za protetiku i rehabilitaciju KBC-a "Zagreb".

Povezane teme