Gošća Dnevnika Nove TV

Dalić o vrtoglavim ciframa koje Agrokor isplaćuje bivšoj Ramljakovoj tvrtki

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ministrica gospodarstva Martina Dalić gostovala je u Dnevniku Nove TV kako bi pojasnila izbor i plaću suradnika Ante Ramljaka.

Dobra večer potpredsjednice Dalić. Mislite li da je u redu što je Ante Ramljak za tako velike iznose angažirao tvrtku u kojoj je radio?

Moramo ponovno razjasniti da Ante Ramljak nije angažirao svoju bivšu tvrtku jer, kao što je i javno izjavio direktor AlixPartnersa, domaći podizvođači angažirani su od strane te AlixPartnersa, koja je savjetnik za restrukturiranje.

Ali Ante Ramljak je o tim tvrtkama govorio i prije nego što je Alix donio svoj odabir.

Ja sam sinoć u povodu svih ovih događanja bila na sastanku s glavnim savjetnikom za restrukturiranje, s gospodinom Beveridgeom i Antom Ramljakom. Željela sam čuti detaljna pojašnjenja kako bismo i premijer i ja detalje cijelog ovog problema i načina na koji je prezentiran. Tom sam prilikom obaviještena da je tvrtka gospodina Beveridgea angažirala te savjetnike. Ante Ramljak je objasnio da su tvrtke koje su angažirane kao podizvođači prvih nekoliko tjedan bez naknade radile i pomagale izvanrednom povjereniku u obavljanju poslova, koji su uključivali ugovaranje kredita u tri dana. S obzirom da je gospodin Beveridge tom prilikom mogao vidjeti njihove rezultate rada, odlučio ih je sam angažirati, s obzirom da se radio o domaćim stručnjacima koji posjeduju domaće znanje, poznaju jezik i poslovna pravila koja su, po njegovim riječima, vrlo bitan faktor u izvršavanju posla.

Jeste li Vi znali po kojem su iznosu te tvrtke angažirane? Predsjednik Sabor rekao je da mu toliki iznosi nisu "simpatični", predsjednica Grabar Kitarović je šokirana, predsjednik Vlade već danima šuti. Jeste li znali što se događa? Mislite li da je u redu da tjedno dobivaju 250 tisuća kuna?

Moram reći da detalje ugovora i iznose koje je gospodin Beveridge dogovorio s podizvođačima nisam znala. Tu informaciju tijekom proteklih mjeseci nisam tražila, s obzirom da je ona bila dio odnosa s AlixPartnersa i njihovih podizvođača. Postavlja se pitanje je li taj iznos za naše prilike prevelik.

Hoćete li Vi nešto poduzeti po tom pitanju? Hoće li se ti iznosi smanjiti ili te tvrtke i dalje dobivati tolike iznose?

Ponavljam, naknade plaća Alix i partneri. Ono što ja mogu reći jest da svi vidimo da su, u odnosu na druge plaće u Hrvatskoj, ti iznosi veliki. S druge strane, radi se o specifičnim i kompleksnim poslovima koji zahtijevaju određena znanja koja, po riječima predstavnika Alix i partnera, ti ljudi imaju. Kao što je i sam istaknuo, te su naknade značajno niže od onih za koje te poslove primaju stranci.

Ali, za Hrvatske prilike, jesu li prevelike? Što Vi mislite?

Meni je to teško reći jer je taj iznos dogovoren u privatnom poslovnom odnosu dvaju tvrtki. Taj iznos primaju tvrtke, a ne pojedinci. Njih ne prima samo jedna osoba, nego i drugi zaposlenici tih tvrtki. Na njega se plaća porez. Zbog toga je meni prilično teško komentirati ili tražiti da se oni izmjene.

Ali, s obzirom da je Vlada angažirala Antu Ramljaka, vidite li Vi tu i svoju odgovornost? Možete li Vi tražiti da ti iznosi budu manji? Možete li išta učiniti po tom pitanju? Ispada da nitko ništa nije znao i da će sve ići po starom.

Ja mogu i moram ponoviti da je Vlada sudu predložila Antu Ramljaka i sud ga je odredio za izvanrednog povjerenika. U postupku javnog poziva, sukladno zakonu, Alix i partneri izabrani su kao savjetnik za restrukturiranje. Radi se o inozemnoj tvrtki koja ima međunarodne referencije. Ona je ponudila najbolje uvjete, što je značilo i najnižu cijenu. Ta je privatna i strana tvrtka angažirala podizvođače i sama tvrdi da su oni jeftiniji nego stranci. Vjerovničko vijeće je također o tome dalo svoje mišljenje i ja na to teško mogu išta dodati.

Ima li povjerenik Ramljak Vaše povjerenje?

Ante Ramljak po zakonu izvještaj o svome radu podnosi sudu, Ministarstvu, i Vjerovničkom vijeću. Vijeće daje suglasnost i odlučuje o svim materijalnim odlukama Ante Ramljaka. U cijelom postupku i u svim dosadašnjim izvješćima nije se pokazalo da Ante Ramljak ne obavlja svoj posao.

Jeste li Vi zadovoljni s tim izvješćima?

Ta izvješća opisuju tijek i postupak izvanredne uprave.

Jeste li ili niste zadovoljni tim izvješćima?

Ja mogu biti zadovoljna rezultatima izvanredne uprave. Podsjećam da su, nakon što je Agrokor doveden na rub stečaja i nakon što je bivša je uprava akumulirala više od 57 milijardi kuna duga, plaćeni mali dobavljači.

To su podaci koje smo već čuli i koje Vi često spominjete.

Oprostite, ali to su podaci na temelju kojih treba prosuđivati rad izvanredne uprave.

Niste mi odgovorili. Ima li ili ne Ante Ramljak Vaše povjerenje?

Sve dok postupak izvanredne uprave teče u skladu s ciljevima koji su postavljeni – nagodba među vjerovnicima, sprječavanje da način rada bivše uprave ugrozi stabilnost hrvatskog gospodarstva – te sve dok podršku povjereniku daje Vjerovničko vijeće, sve što ja mogu učiniti je nadzirati rad povjerenika i učiniti sve što je u okviru mojih odgovornosti da se proces dovede do kraja.

Što ako se na kraju pokaže da taj proces nije otišao u smjeru u kojem ste Vi željeli? Tko će za to odgovarati? Vi?

Zakonom je propisano što će se dogoditi ako cijeli proces ne dovede do nagodbe. Međutim, u ovom trenutku ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg svi koji sudjeluju u cijelom procesu ne bi uložili maksimalan napor da se nagodba postigne. Prema tome, postizanje nagodbe i osiguravanje poslovanja Agrokora i svih njegovih sastavnica – radi očuvanja zaposlenosti i radi nastavka poslovanja te naplate vjerovnika – je ono na čemu očekujem da izvanredna uprava radi. Od svih savjetnika očekujem da rade s maksimalnom profesionalnošću i maksimalnim fokusiranjem na rezultat.

Tko je odgovoran za gubitke malih dioničara? Oni spominju gubitke u milijunskim iznosima.

Dioničari su vlasnici.

Ali Ante Ramljak je, oni tvrde, obezvrijedio vrijednost njihovog vlasništva.

Agrokor je zbog poslovanja bivše uprave došao na rub stečaja.

Ali oni govore o sadašnjem poslovanju.

Dioničari su oni koji se posljednji isplaćuju. Prema tome, ako u procesu naplate dugova ostane neka vrijednost, ako se svi dugove od 58 milijardi kuna naplate, ona će pripasti svim dioničarima, to jest Ivici Todoriću i malim dioničarima.

Hoćete li podnijeti ostavku ako proces ne završi onako kako ste Vi planirali?

Ako proces ne završi kako smo planirali dogodit će se ono što je propisano zakonom.

Što će se točno dogoditi? Gdje je Vaša odgovornost?

Kontinuirano zaboravljamo da ono što se zbiva u Agrokoru nije stvorila ova Vlada. To je posljedica rada i načina na koji je Agrokor vodio Ivica Todorić.

Sve su vlade u tome sudjelovale.

Mislim da u ovome trenutku ne govorite istinu. Vlada ni na koji način nije tražila., niti očekivala, niti je stvorila ovaj problem. Njega je stvorio Ivica Todorić, a Vlada je stvorila zakonski okvir u kojem se, radi stabilnosti hrvatskog gospodarstva, obavlja postupak restrukturiranja nagodbe. Nemojmo zaboraviti da u Hrvatskoj u Agrokoru radi više od 26 tisuća ljudi. Ono o čemu mi danas razgovaramo tiče se ljudskih sudbina.

Ja Vas ponovno pitam: Ima li Ante Ramljak Vaše potpuno povjerenje? Tko će snositi odgovarati ako se ne proces ne završi onako kako je planirano?

Dopustite da dovršim misao. Ono o čemu se u procesu radi, ono na čemu radi izvanredna uprava i Ante Ramljak, tiče se života i egzistencije više od 27 tisuća zaposlenika Agrokora i desetina tisuća njegovih dobavljača.

I oči svih njih uprte su u Vas i očekuju da će to dobro završiti. Ako to ne bude slučaj, tko će za to odgovarati? Tko će snositi političku odgovornost?

U ovom se trenutku potrebno maksimalno koncentrirati na postizanje nagodbe i očuvanje poslova. Sve ono što se zbiva, ono što sam danas nazvala političkim cirkusom, je rezultat pokušaja da se taj proces zaustavi.

Sve ste ovo nazvali političkim cirkusom i rekli ste da netko želi zaustaviti restrukturiranje. O kome se radi? Možete li ih prozvati imenom i prezimenom?

Brojne interesne skupine kojima proces restrukturiranja i pretvaranja Agrokora u kompaniju koja funkcionira na normalnim tržišnim uvjetima prijeti gubljenjem pozicija koje su izgradili tijekom vodstva Ivice Todorića.

Konstanto govorimo o tim interesnim skupinama. Tko su te interesne skupine? Tko su ti ljudi? Vi ih znate, a mi ne. Otkrijte nam ih.

Propast Agrokora nije došao ni iz čega, nego iz načina poslovanja. Dovršetak ovoga procesa mnogima ne odgovara. Nije na meni da nabrajam imena i prezimena, ali ja moram reći i upozoriti da u poslovnom svijetu…

Ali Vi uvijek govoriti da se imenom i prezimenom prozivati ljude. To ste i danas rekli.

Kontinuirano mi ne dopuštate da dovršim misao.

Hoćete li prijaviti te ljude? Imate li nekih saznanja? To su ozbiljne optužbe.

Kao što i sami znate, Ante Ramljak je podnio niz kaznenih prijava.

Za sada znamo za Ivicu Todorića.

U našoj zemlji postoje institucije koje se ovakvim problemima bave.

Rušenje hrvatskih interesa se treba prijaviti.

Ono što je moj posao, i ono što Vam mogu prenijeti, je ono što pokazuje stvarnost. A ona pokazuje da, kao i u mnogim drugim državama u kojima su se događale ove stvari, ti postupci ne idu glatku, jednostavno, i bez konflikta. To se događa zbog konflikta brojnih interesa jer, da interesa nema, ovakvi problemi ne bi ni nastali.

Niste mi odgovorili: Ima li Ante Ramljak Vaše povjerenje?

Sve dok Ante Ramljak vodi proces na način koji je sukladan zakonu, dok ima podršku Vjerovničkog vijeća, dok vjerovnici s njim surađuju i podržavaju njegov rad, ne postoji niti jedan razlog za moje uskraćivanje povjerenja ili podrške. U mojem fokusu su rezultati procesa.

Vrlo je indikativno da premijer šuti po pitanju ove priče. Imate li Vi povjerenje premijera?

Do sada mi nitko nije rekao da ga nemam.

Zašto onda šuti?

To njega morate pitati. On je danas imao niz sastanaka i obavio je jednu posjetu. Ja mislim da je pravo premijera da bira teme o kojima želi govoriti.

Premijer je tipično vrlo otvoren po pitanju tema, zbog čega je njegova šutnja vrlo indikativna.

Ali je ipak pravo premijera da bira tema da bira teme i vrijeme razgovora.

Ispalo je da je predsjednik Sabora njegov glasnogovornik.

Vrijedi ono što sam rekla na samom početku. Moj jučerašnji razgovor sa glavnim savjetnikom za restrukturiranje i sa povjerenikom služio je kako bi se premijera detaljno informiralo o čemu se radi i kakvi su stvarne karakteristike toga.

Hoćete li ponuditi svoju ostavku ako proces ne završi kako ste planirali?

Nemojte se brinuti. Moje je mjesto uvijek raspoloživo prosudbi javnosti, premijera, i mojih kolega. Ja nisam predodređena za mjesto potpredsjednice Vlade. Ovaj proces troši svu moju energiju i velik dio moga vremena jer u svaki posao ulažem svu svoju energiju i znanje. Prema tome, u ovome trenutku imam veliku vjeru. Sve ono što vidim pokazuje da proces ide u dobrom putu – prema nagodbi. To je ono što mene zanima. Za ostavke i za razgovor o tome, budite bez brige, bit će vremena. U ovom je trenutku važno da proces ide naprijed, da svi vjerovnici međusobno razgovaraju i traže put prema nagodbi jer je očuvanje poslovanja važno za očuvanje zaposlenosti i stabilnosti hrvatskog gospodarstva, ali i jedini način da vjerovnici naplate svoje tražbine.

Potpredsjednice Dalić puno Vam hvala na ovom razgovoru.

Hvala Vama.