Dobra vijest

PRIJAVITE SE Čeka vas 15 milijuna eura europskih poticaja

U mjeru za mala poljoprivredna gospodarstva ulaze ona vrijedna do 60 tisuća kuna. Maksimalni iznos je 15 tisuća eura, a od europske unije mogu dobiti svih 100 posto uloženih sredstava.

Od kupnje životinja ili sadnica do obradivog zemljišta. Petnaest milijuna eura iz europske blagajne čeka mala poljoprivredna gospodarstva i sve one koji žele postati poljoprivrednici. Prvi natječaj traje do sredine srpnja.

Svoje malo carstvo autohtonog hrvatskog češnjaka Marijo želi još obogatiti. Prvi korak mu je europski novac za male poljoprivrednike.

'Iskoristio bih ga za kupovinu mehanizacije', kaže nam poljoprivrednik Marijo Perković.

Hotelijerima profit ispred domoljublja: Koriste samo 55 posto hrvatskih proizvoda

U mjeru za mala poljoprivredna gospodarstva ulaze ona vrijedna do 60 tisuća kuna. Maksimalni iznos je 15 tisuća eura, a od Europske unije mogu dobiti svih 100 posto uloženih sredstava. Novac mogu iskoristiti od nabave životinja, sjemena i sadnica, izgradnje i opremanja gospodarskih objekata, kupnje ili zakupa zemljišta do kupnje strojeva i opreme.

Zahtjev za potporama predaje se putem internet stranice Agencije za plaćanja. Na njoj se nalaze sve informacije i upute za poljoprivrednike. Marijo sam odrađuje papirologiju i kaže da nije nemoguća misija.

'Našao sam sve dokumente na stranicama agencije i sada se planiram uz ovaj operativni dio baviti i time. Treba napraviti nekakav poslovni plan i biti u okvirima koji su zadani', kaže Marijo. U poslovnom planu teba napisati ciljeve koji se žele postići novcem, način kako će to ostvariti, napraviti izračune troškova poslovanja te troškova kredita ako ga uzimaju.

HSS traži smjenu Jakovine zbog mutnih poslova s podjelom državnog zemljišta

'Najveći broj projekata koji će zadovoljiti uvjete će imati pratnju naše razvojne banke HBOR-a ili komercijalnih banaka.Tu ne bi trebalo biti problema', tvrdi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Poljoprivrednici svu pomoć mogu dobiti od Ministarstva i lokalnih institucija, a posebnim spotom država ih nagovara da se prijave i uzmu europski novac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook