Svaka koka u tom mobilnom kokošinjcu ima zajamčenih 20 centimetara prečke za spavanje te ravnomjeran pristup hrani i vodi.
Gnijezda su im opremljena zavjesama za intimu, a jaje se, nakon što ga koka snese, otkotrlja na skrivenu traku.
No, koke u hotelu jedu samo doručak jer najveći dio dana provode isključivo vani, hraneći se u prostranom masliniku od 5000 stabala.
I tako ga nesvjesno obrađuju jer ga gnoje, čupkaju travu i jedu kukce. Kad obave posao, mobilni se hotel seli, objašnjava Miodrag Deša, vlasnik OPG-a i tog mobilnog kokošinjca.
"Kad koke popasu određeni dio, on se podigne dizalicom na kotače, traktor ga povuče u nova tri reda, tako svakih 15 dana. Svaka koka ima svojih 333 kvadrata, što je na desteke puta više nego što zakon predviđa", kaže Deša.
U supermodernom kokošinjcu trenutačno živi više od 300 kokoši nesilica, a mjesta je i za njih dvostruko više. Čuvaju ih psi ovčari, a hotel financira Europska unija.
Zahtjevnom djelatnošću ne želi se baviti svatko. A domaća proizvodnja jaja ne zadovoljava domaće potrebe.
Lani je Hrvatska proizvela 663 milijuna jaja, ali istovremeno i uvezla 117 milijuna. Za ova domaća, iz slobodnog uzgoja, vlada veliko zanimanje. Štoviše, obitelj Deša kaže da za jaja imaju i listu čekanja.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr