Iako se luk i krumpir svakodnevno koriste u našim jelima, Hrvatska i dalje uvozi većinu ovih namirnica. Tek trećina dolazi s domaćih polja, a sve što se proizvede ide ravno u pakirnice.
Najveći domaći proizvođač imao je ovogodišnji urod unatoč vremenskim neprilikama, s više od 3000 tona luka i gotovo 2500 tona krumpira. Za krumpir je podignuto 50 hektara, od čega je 20 posto namijenjeno za proizvodnju čipsa, a planira se i povećanje površina u budućnosti.
Proširenje proizvodnje omogućit će i skladištenje usjeva tijekom cijele zime te prodaju po povoljnijim cijenama, no proizvođači upozoravaju na problem nedostatka radnika za zahtjevan posao u poljoprivredi.
Hrvatska poljoprivreda tek može postati samodostatna ako se povećaju površine, potakne udruživanje proizvođača i ulaže u preradu proizvoda.
Više pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.
This browser does not support the video element.