Ozbiljan problem

Tek trećina ovih namirnica je domaća: "Teško pronalazimo radnike koji su voljni to raditi"

Skladište luka Foto: DNEVNIK.hr
Veći urod luka i krumpira u Hrvatskoj, ali i dalje nedovoljno za samodostatnost.

Iako se luk i krumpir svakodnevno koriste u našim jelima, Hrvatska i dalje uvozi većinu ovih namirnica. Tek trećina dolazi s domaćih polja, a sve što se proizvede ide ravno u pakirnice.

Najveći domaći proizvođač imao je ovogodišnji urod unatoč vremenskim neprilikama, s više od 3000 tona luka i gotovo 2500 tona krumpira. Za krumpir je podignuto 50 hektara, od čega je 20 posto namijenjeno za proizvodnju čipsa, a planira se i povećanje površina u budućnosti.

Krumpir Foto:DNEVNIK.hr

Proširenje proizvodnje omogućit će i skladištenje usjeva tijekom cijele zime te prodaju po povoljnijim cijenama, no proizvođači upozoravaju na problem nedostatka radnika za zahtjevan posao u poljoprivredi.

Hrvatska poljoprivreda tek može postati samodostatna ako se povećaju površine, potakne udruživanje proizvođača i ulaže u preradu proizvoda.

Više pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić