Naziva ima koliko i koštica. U to su se uvjerili dopisnici Dnevnika Nove TV - od Osijeka do Dubrovnika.
Na sjevernom Jadranu ovo povrće većina zove angurija. Srednji i južni Jadran, uz anguriju, koriste i nazive: angorja, čandrun, čatrun, čentrun, te dinja.
Jug Hrvatske sklon je nazivu dinja, a na rubnim dijelovima s BiH - lubenicu zovu karpuza ili bostan. Na istoku uvriježen je naziv lubenica, a koristi se i izraz bostan.
Tena Babić Sesa, dijalektologinja, navodi: "Treba poticati i mlađe i da se to što više očuva i da se što više koristi. Time čuvamo jezičnu prošlost čuvamo identitet i zapravo na taj način znamo tko smo i odakle smo".
"Uz vitamin A i vitamin C ima dobar izvor je vitamina B1, B2, kalija, magnezija i drugih tvari. Sjemenke ne izbacivati vani, sjemenke je bitno da sažvačemo jer ima dosta vlakna koja pomažu pri radu probavnog sustava", upozorava Branko Marković, nutricionist.
Više o ovom povrću doznajte u videu u prilogu.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr