Smeta u radu?

Ljubav na poslu više nije poželjna: Sve više Hrvata to izbjegava!

Slika nije dostupna
Ljubav na poslu više nije jako popularna, govore posljednje statistike. Sve više Hrvata, čak 80 posto ispitanih, to pokušava izbjeći.

Veza na poslu smetnja je u radu, smatra 57 posto ispitanika. Na ljubavne odnose među zaposlenicima ni poslodavci ne gledaju blagonaklono. 'Iskustva su pokazala da to bitno utječe na radne procese u tvrtkama', kaže Bernard Jakelić zamjenik glavnog direktora HUP-a.

'Ono što je važno znati, je da to uvijek ovisi o osobi', preciznija je bila psihologinja Berolin Belić Nataša. U ovoj anketi nije uzeta u obzir cijela ona priča obiteljskih firmi, gdje ne samo da imamo ljude koji su u emocionalnom odnosu, nego imamo i članove obitelji koji svi zajedno rade i imamo priliku vidjeti da je dosta takvih obiteljskih firmi uspješno u Hrvatskoj.

Da veza može biti poticaj u poslu smatra i 11 posto ispitanika koji imaju to iskustvo. Problem se može javiti na početku. 'U onoj prvoj fazi kad su ljudi kako zaljubljeni kad se teže mogu koncentrirati, ali to bi im se isto moglo dogoditi i kad su se zaljubili u nekog van posla', kaže psihologinja.

9 posto od ukupnog broja ispitanika je u vezi na poslu, smatraju da to ne utječe na kvalitetu njihova rada. Ipak ljubavne afere ili veza na relaciji nadređeni-podređeni, mogu biti problem. 'Kod recimo završavanja takve veze sigurno će podređena osoba izvuči deblji kraj ili neće moći ostati na radnom mjestu ili u firmi', kaže psihologinja Berolin Belić.

Pojedine tvrtke su tome odlučile stati na kraj. 'Ne toleriraju recimo zapošljavanje bračnih partnera u istoj tvrtci', tvrdi Jakelić. U takvim slučajevima parovi najčešće skrivaju vezu kako ne bi ostali bez posla. Mišljenje psihologa je kako ljubavna veza na poslu ne bi trebala biti zabranjena niti predstavljati problem u radu, dok god je profesionalnost na prvom mjestu.

Povezane teme