Uoči koncerta u Zagrebu

Legendarni Jose Carreras za Dnevnik Nove TV: "Smatram se sretnim čovjekom. Nikad se ne zna što život umjetnika donosi"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Španjolski tenor José Carreras u sklopu oproštajne turneje stigao je u Zagreb. Susreo se tijekom dana i s direktorom Zaklade Ana Rukavina Mirandom Mrsićem jer je Careras i sam prebolio leukemiju. S Carrerasom je razgovarala reporterka Nove TV Ana Vela.

Uoči koncerta u dvorani Lisinski koji je na rasporedu u ponedjeljak, maestro José Carreras sjajno je raspoložen i planira upoznati lokalnu gastronomiju. U Hrvatskoj nije stranac. Nastupao je od Pule, Zadra do Zagreba pa kaže: "Država se dosta razvila. Svaki put kad dođem, vidim poboljšanja na socijalnom planu i mnogo drugih aspekata, tako da mi je drago i čast mi je vratiti se."

Uz Pavarottija i Dominga jedan je od čuvena Tri tenora. Nije ni slutio da će postati globalna senzacija, naime, kako kaže: "U početku nisam. Odlično smo se zabavljali zajedno i mislim da je naša izvedba stigla do šire javnosti."

Manje je poznato da su Tri tenora prvi put nastupila upravo na Carrerasovu inicijativu da bi pomogli oboljelima od leukemije. Bio je to njegov povratak na scenu nakon što je i sam prošao transplantaciju koštane srži i kemoterapiju 1987. godine. Tada je samo sanjao da će moći ponovno pjevati.

"Bio sam u rukama predivnih znanstvenika i liječnika. Naravno, divnu podršku pružila je obitelj i najbliži prijatelji. Smatram se sretnim čovjekom", kaže vlasnik jednog od najljepših glasova današnjice, a kad je riječ o utjecaju umjetne inteligencije na glazbenu industriju kaže: "Nadajmo se da nam umjetna inteligencija neće oduzeti poslove. Ma, naravno da ne. Siguran sam da je ona dobra za određene aspekte, ali nikako nije rješenje naših života."

Osvrnuo se i na sve veći trend da pjevači, poput Taylor Swift, otvoreno podržavaju političke kandidate: "Mi umjetnici imamo svoje viđenje. Uvijek je važno isto - demokracija. Borba za demokraciju i slobodu. To bi bila moja ideja o političkoj situaciji u svijetu, u svakom dijelu svijeta."

Repertoar koji će izvoditi u ponedjeljak sličan je onome Tri tenora, a za one koji se pitaju je li ovo posljednji koncert u Hrvatskoj, odvraća: "Nikad se ne zna što život umjetnika donosi." Zasada je sigurno samo jedno – u ponedjeljak u 20 sati stat će pred zagrebačku publiku.

Povodom Carrerasova koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Mirando Mrsić, medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina i maestro Carreras kratko su se sastali i prisjetili koncerta za Zakladu Ana Rukavina, održanog na samim počecima njihova rada, 30. studenog 2007. godine.

Dio prihoda s koncerta ''Noć za pamćenje'' u Košarkaškom centru Dražen Petrović na kojem su nastupili Carreras, Michael Bolton i Toni Cetinski, darovan je Zakladi. Tom prilikom Mrsić je izjavio: "Sasvim sigurno je njegova uloga u promicanju znanja, skupljanju sredstava, osvješćivanju građana da je potrebno da se uđe u Registar dobrovoljnih darivatelja vrlo važna, ne samo u Španjolskoj, gdje je njegova zaklada najjača, nego i u cijelom svijetu."

Pročitajte i ovo Glavni državni odvjetnik Turudić za Dnevnik Nove TV o slučaju Škorić: "Nije me iznenadilo, bit će toga još"

Pročitajte i ovo Flota Mirno more VIDEO Dižu jedra u znak mira: "Da mi imamo pola pogleda na život kao oni, bio bi svijet puno drugačiji"