Saharski pijesak

Kvaliteta zraka u hrvatskim gradovima je jako loša: Pogledajte na karti gdje je najgore

Saharska prašina Foto: Goran Sebelic/Cropix
Zrak je u mnogim područjima Hrvatske i u petak bio zamućen zbog saharske prašine.

Kiša koja je u petak navečer padala u Zagrebu na automobilima je ostavila žutu prljavštinu kojoj je uzrok saharska prašina. No, nije samo prljavština problem s ovim fenomenom koji je jučer zahvatio dijelove Hrvatske, saharski pijesak utjecao je i na kvalitetu zraka.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s gradskih mjernih postaja, kvaliteta zraka u Zagrebu u subotu je loša. Onečišćenje zraka česticama PM₁₀ iznosi 86,53, a PM₂.₅ 35,43. No, situacija je još gora u Rijeci i Splitu. U oba grada kvaliteta zraka je označena kao vrlo loša.

Kartu zagađenja možete pogledati OVDJE

Pročitajte i ovo Promjena vremena Stižu grmljavinsko nevrijeme i tuča: Upaljen crveni alarm za jednu regiju, građani trebaju biti na oprezu

Saharska prašina, odnosno povećana razina čestica u zraku koju uzrokuje, može biti opasna za malu djecu, starije odrasle i osobe s plućnim bolestima. Simptomi astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti zbog ovih uvjeta mogu se pogoršati. Savjetuje se ne izlaziti, a ukoliko se jave problemi s disanjem, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.