Podignuta kaznena prijava

Kupili cjepivo od tvrtke osumnjičene za korupciju?

Slika nije dostupna
Krajem rujna ove godine protiv farmaceutske kompanije Novartis, preko koje je na naše tržište stiglo cjepivo za svinjsku gripu, podnesena je kaznena prijava zbog sumnje u korupciju odnosno potkupljivanje liječnika u više država u regiji.

Tvrtka Novartis u suradnji je s hrvatskim Imunološkim zavodom na hrvatsko tržište plasirala milijun i pol doza cjepiva protiv svinjske gripe u vrijednosti od 60 milijuna kuna i rezervirala cjepiva za još 70 milijuna kuna,piše Novi list. U kaznenoj prijavi navodi se kako je Novartis potkupljivao liječnike u Srbiji i državne dužnosnike u Albaniji te se u cilju bolje prodaje korupcijom se navodno služio i u Švicarskoj, Italiji Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Afera počela u Sloveniji

Novi list navodi kako je afera buknula u Sloveniji gdje je slovenska podružnica Novartisa optužena da je zbog promocije novog lijeka potkupljivala onkologe u Srbiji, dužnosnike ministarstva zdravstva u Albaniji, te rodbinu i prijatelje slovenskih liječnika. Slovenski mediji objavili su da je slovenski Novartis trima liječnicima Onkološkog instituta iz Beograda 2002. godine platio po 10.000 eura da lijek uvrste u klinički protokol.

Čak sedam mjesečnih plaća Novartis je ponudio dužnosniku ministarstva zdravstva u Albaniji da lijek uvrsti na listu odobrenih lijekova. Farmaceutska tvrtka liječnike je potkupljivala putovanjima odnosno skijanjima na prestižnim skijalištima u Aspenu i Davosu. Novartis nije komentirao optužbe, a oglasila se europska organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International, koja je najavila istragu.
 

Povezane teme