"Ako nema ničeg, ima barem kruha" stara je izreka. Ali ni to više nije baš tako, kruh je i previše poskupio.
Zna to i vrijedna gospođa Marija, koja radi na splitskoj tržnici i svaki dan razgovara sa svojim kupcima. "Nema žene koja ne plače skoro na sve, a kruh posebno jer kruh je stvarno puno išao gore. Kad vi pogledate koliko je kila brašna, a koliko ona mala štruca kruha", govori i dodaje da mnogi mijese kruh, koji onda jedu dva dana, te da im se to isplati.
"Svaki se rad isplati. I moj se rad isplati. Iako brontulam, ali da ovo ne radim, što bih? Bih li živjela od 400 eura penzije?" dodaje.
Kupci se sjećaju kako je prije uvođenja eura kruh bio bio 3, 4 ili 5 kuna za štrucu. Sada je blizu 2 eura, oko 15 kuna. Neki i više. Činjenica je da su kolači u pekarnicama sada bez problema po tri i više eura. A to znači da jedan kolač košta nekadašnje 22 kune, burek je isto tri eura, pa mnogi kupuju samo najjeftiniji kruh.
"Za dvi-tri kune si mogao kupiti kruh, a sad za pet ne možeš ni pecivo", govori Josip.
Krafne su negdje jeftinije, ali u jednoj pekarnici u Splitu najobičnije krafne su 1,40 eura. To je više od nekadašnjih 10 kuna, a prodavačica se sjeća da su iste te krafne prije uvođenja eura bile malo više od dvije kune.
U javnost povremeno izađu podaci o sve većoj zaradi pekara, a kupci se navikavaju da nekadašnjih nekoliko kuna polako postaje nekoliko eura.
This browser does not support the video element.