Baza hrvatskih autohtonih proizvoda

Otvara se poseban laboratorij: Uskoro ćemo moći znati ne samo je li hrana domaća nego i iz kojeg je sela

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Uskoro će i mukama je li domaći proizvod zaista domaći doći kraj jer će se, osim da je neki prehrambeni proizvod domaći, moći utvrditi čak i iz kojeg sela dolazi. Nastavni zavod za javno zdravstvo otvara laboratorij koji će raditi baš ovakve analize, a analizirat će se moći gotovo sve, od sira, meda, maslinova ulja do janjetine i pršuta.

Je li maslinovo ulje iz Dalmacije ili Istre, uskoro će se moći provjeriti pomoću tzv. izotopne analize. ''Uzimat će se uzorci tla i vode koji daju jedinstveni biljeg, prirodni bar kod proizvoda koji je uzrokovan baš tim geografskim podrijetlom'', objašnjava Sandra Šikić iz NZJJ Andrija Štampar.

Najprije se kreće s medom i maslinovim uljem, a potom sirevima i mesom. Cilj je kreirati bazu s podacima za autohtone hrvatske proizvode. Uz to, radit će se analize krivotvorene hrane, kontrola ekološke hrane, ali i senzorske analize.

Kušači hrane obraćaju pažnju na miris, okus, teksturu i vanjski izgled hrane. ''Analitičari će ići u posebnu školu za senzorsku procjenu. I studenti će također sudjelovati kako bi znali kako se ocjenjuju prehrambeni i poljoprivredni proizvodi'', kazala je Nataša Mikulec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Sve to bit će u sklopu centra za sigurnost i kvalitetu hrane. ''Ono što je važno je da ćemo medarima i proizvođačima maslinovog ulja potpuno besplatno raditi analize i dokazivati geografsko podrijetlo'', objasnio je Zvonimir Šostar iz NZJJ Andrija Štampar.

Cijeli projekt će stajati 64 milijuna kuna europskog novca. A za potrošače će značiti još jednu potvrdu sigurnosti onoga što jedu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme