Je li maslinovo ulje iz Dalmacije ili Istre, uskoro će se moći provjeriti pomoću tzv. izotopne analize. ''Uzimat će se uzorci tla i vode koji daju jedinstveni biljeg, prirodni bar kod proizvoda koji je uzrokovan baš tim geografskim podrijetlom'', objašnjava Sandra Šikić iz NZJJ Andrija Štampar.
Najprije se kreće s medom i maslinovim uljem, a potom sirevima i mesom. Cilj je kreirati bazu s podacima za autohtone hrvatske proizvode. Uz to, radit će se analize krivotvorene hrane, kontrola ekološke hrane, ali i senzorske analize.
Kušači hrane obraćaju pažnju na miris, okus, teksturu i vanjski izgled hrane. ''Analitičari će ići u posebnu školu za senzorsku procjenu. I studenti će također sudjelovati kako bi znali kako se ocjenjuju prehrambeni i poljoprivredni proizvodi'', kazala je Nataša Mikulec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Sve to bit će u sklopu centra za sigurnost i kvalitetu hrane. ''Ono što je važno je da ćemo medarima i proizvođačima maslinovog ulja potpuno besplatno raditi analize i dokazivati geografsko podrijetlo'', objasnio je Zvonimir Šostar iz NZJJ Andrija Štampar.
Cijeli projekt će stajati 64 milijuna kuna europskog novca. A za potrošače će značiti još jednu potvrdu sigurnosti onoga što jedu.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr