'Procedura traje dvije godine. Dugotrajna, mukotrpna, ali mislim da će na kraju će biti uspješna i to je bit svega', kaže Vjekoslav Žužić. Certifikatu autohtonog hrvatskog proizvoda veseli se cijeli otok.
'Izuzetno je važno da brend krčki pršut bude zaštićen i da bude još jedna od prepoznatljivosti', kaže Nataša Jurina iz Turističke zajednice Krk. 'Taj certifikat dobiva cijeli otok Krk, država. Svi dobijamo s time', dodaje Žužić.
Za registraciju je potrebno prikupiti mnogobrojne dokumente i strpljivo podnositi stalne kontrole. 'Sve dijelove proizvodnje treba dokazati tu po fazama. Sve ide na analizu, sve se kontrolira', kaže Žužić.
Srećom, neke njegove posebnosti jednostavno je nemoguće kopirati. 'Bez bure ne bi bio autohton ovaj pršut', kaže Žužić.
U korist krčkoga pršuta svjedočili su čak i fratri s Košljuna kao i mnogobrojni stari ugostitelji čiji je zadatak osim izvornosti bio dokazati i postojanje duge tradicije. 'Moj nono, je nosio pršut na Košljun kad mu svinje nisu ugibale', kaže Žužić.
Zaštićeni proizvodi uvijek imaju dodanu vrijednost. U ovome slučaju za cijeli krčki i hrvatski turizam. 'Ima europskih primjera gdje su neke destinacije oko svojih gastro-proizvoda napravili jako veliku priču', kaže Jurina.
S certifikatom u džepu lakše je planirati budućnost. Nova pršutana mnogo većega kapaciteta već se gradi. Mnogobrojni još neregistrirani htvatski proizvodi, uz malo truda mogli bi početi planirati svoju.