Drska krađa

Kradljivcima ništa nije sveto, ukrali crkveno zvono od 100 kg

Slika nije dostupna
Grižnju savjesti nisu imali kradljivci u Ruplju kraj Zadra. Popeli su se na krov crkve, razmontirali 100 kilograma teško zvono i odnijeli ga. Mještani su užasnuti.

Zvonarica Janja Vidak još je u šoku. Drsku krađu prva je primijetila. 'Kao da me neki strah uhvatio kad sam vidjela da mog zvona nema', rekla je Janja.

Drugo zvono lopovi ipak nisu uspjeli skinuti. A ono ukradeno izazvalo je pravu pomutnju. 'Kako su se oni to popeli gore, oni su to izvadili iz žlijeba i bacili dolje', ispričao je don Zdravko Katuša, župnik Ruplja.

Da je lopovima zvono bilo teško, dokazuju i tragovi. 'Nije nosilo njega, nego ga je gurao do mjesta gdje mu je auto bio. Po mom mišljenju je tako bilo. Ili su imali neke škale ili kombi', kaže Janja.

>> Vraćen Stenjevački Isus

A sve, pretpostavlja se, zbog novčane koristi. 'Ipak je to od bronce i ima vrijednost svoju', rekao je don Katuša. 'Vrijednost zvona se procijenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna', rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Mještani Ruplja još uvijek ne mogu vjerovati. 'Zgrozio sam se nad tim jer, jednostavno, mislim, to je nepojmljivo', kaže Žarko iz Rupalja.

'Ja mislim da će ga prodati. Što će oni drugo?! Što će oni drugo napraviti nego novac za zvono dobiti', ustanovila je Janja. Za Rupalj veliki gubitak, ali i dokaz da kradljivcima ništa nije sveto.