Kosor uručila stipendije djeci hrvatskih branitelja

Slika nije dostupna
Jadranka Kosor je danas uručila prve stipendije Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 48 djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, ratnih vojnih invalida i dragovoljaca.

U povodu 15. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, Jadranka Kosor podsjetila je na doprinos hrvatskih branitelja, posebice poginulih, zatočenih i nestalih, u stvaranju
slobodne, samostalne i europske Hrvatske. 

Napomenula je da je u Domovinskom ratu 5053 djece ostalo bez jednog roditelja, a 112 djece bez oba roditelja te poručila kako će sva ta djeca imati stalnu potporu hrvatske Vlade. 

Jedan od načina pomoći su i stipendije za školovanje Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Stipendije se dodjeljuju na temelju natječaja koji je raspisao Fond čiji je Upravni odbor ovog tjedna donio odluku o stipendiranju 1916 srednjoškolaca i 930 studenta te o sudjelovanju u dijelu troškova za 26 polaznika poslijediplomskih studija. 

Fond za stipendiranje financira se iz dijela dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a njegova je trenutačna vrijednost 16,8 milijuna kuna.

Srednjoškolci će za ovu školsku godinu dobivati stipendiju od 200 kuna na mjesec, a studenti 500 kuna.

Jadranka Kosor najavila je da će iznos stipendija u akademskoj godini 2007./2008. biti veći.

Upitana kako komentira CIA-ine dokumente koje Tomislava Merčepa povezuju s navodnim ratnim zločinima nad srpskim civilima, dok on istodobno obnaša dužnost člana Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja, Jadranka Kosor je odgovorila da je prema hrvatskome Ustavu svatko nevin dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom.

Tomislav Merčep, koji je bio nazočan današnjoj svečanosti
uručenja stipendija, odbio je dati bilo kakvu izjavu.


Povezane teme