Vraćaju se birači

Kosor polako, ali sigurno vraća popularnost HDZ-u

Slika nije dostupna
Jadranka Kosor na premijersko je mjesto došla s malim očekivanjima da će 'preživjeti' kraj mandata.

No, želja da se pokaže kao lider i razriješi afere nije možda naišla na odobravanje svih njezinih suradnika, ali je prema posljednjim istraživanjima, dobro odjeknula u javnosti.
Prema posljednjem istraživanju većina građana, njih 52 posto, smatra kako će Kosor ovu Vladu voditi do kraja, do 2011. godine, a samo njih 34 posto smatra kako će Vlada pasti prije. Zanimljivo je da osim birača HDZ-a, sve više oporbenih birača u ovom trenutku smatra da će Kosoričin mandat trajati do kraja. Istraživanje je pokazalo da se HDZ-u polako vraćaju i njihovi birači.

Popularnost HDZ-a raste

U posljednjih mjesec dana za 5 posto je narasla potpora HDZ-u pa ih tako sada podupire 28,4 posto birača, a najjaču oporbenu stranku SDP, njih 33,3 posto. U ostalim strankama situacija se nije previše mijenjala. HNS podupire 7,8 posto birača, HSS podupire 6,4 posto, HSU koji je sada oporba 5,9 posto birača, Đapićev HSP 2,7 posto, a ostale stranke 6,7 posto birača. Smanjio se i broj neodlučnih birača, pa se čini kako je upravo njih Kosor vratila u HDZ-ov tabor.  

Građani i dalje nezadovoljni potezima Vlade

Iako je 82 posto građana dva mjeseca mislilo da Jadranka Kosor u lošem smjeru vodi zemlju, u ovom trenutku taj postotak je pao na 76 posto. Njih 13 posto smatra da premijerka dobro radi svoj posao. No, što se tiče ocjene rada Vlade, nema promjena. Većina građana, njih 69 posto, i dalje ne odobrava poteze Kosoričina kabineta. Njih tek 21 posto odobrava poteze Vlade. Porezi su ono što je obilježilo prvi dio mandata i najviše kritika građana stiže upravo na račun javnih financija, pa potom zbog gospodarske, socijalne i vanjske politike politike.

Mesić i dalje najpopularniji političar

Nema promjena rejtinga ni kod popularnosti hratskih političara. I dalje je najpopularniji predsjednik Stjepan Mesić čije aktivnosti podupire 74 posto građana. Slijedi ga lider oporbe Zoran Milanović s 53 posto, a iza njega je HSLS-ovka Đurđa Adlešič s potporom od 46 posto. HNS-ovca Radimira Čačića podupire njih 40 posto, a Jadranka Kosor je i ovdje oporavila svoj rejting i popela se na 35 posto.