Moglo je biti i gore

FOTO/VIDEO Požar je lokaliziran, ali borba će trajati još dugo: "Postoji opasnost od urušavanja krovne konstrukcije"

1/19 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Održana je konferencija za medije o velikom požaru koji je uništio skladišta u Osijeku.

Zbog velikog požara u Osijeku, u kojem su izgorjela skladišta više firmi, održana je konferencija za medije na kojoj su otkriveni detalji strašnog događaja.

"Najvažnije je, i to prvo želim istaknuti, da u požaru nitko nije ozlijeđen. Šteta je velika i tek će biti procjena, ali se na prvu može vidjeti da je velika", rekao je Dragan Vulin, načelnik stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

"Između četiri i pet ujutro vodila se velika borba da se požar ne proširi na benzinsku postaju koja se nalazi u blizini. Posljedice bi onda bile veće, a vjerojatno bi postojala i ugroza stanovništva", dodao je.

U požaru, međutim, nije bilo veće opasnosti za stanovništvo.

"Bilo je dima, ali ga je vjetar nosio dalje od naseljenih područja, što je sreća u ovoj nesreći. S druge strane, zbog vjetra se požar i relativno brzo širio pa je otežao gašenje. Tijekom gašenja požara su se dogodile brojne eksplozije. Sada možemo pretpostaviti da se radi o plinskim bocama i boca pod tlakom s tehničkim plinom", objasnio je Vulin te zaključio da je prerano govoriti o uzroku požara.

Još detalja o požaru otkrio je i Goran Ivković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

"Čim smo došli na intervenciju vidjeli smo da se radi o unutarnjem požaru. Vjetar je puhao brzinom od osam metara po sekundi zbog čega se vatra brzo širila", rekao je.

Na teren je izašlo 78 vatrogasaca s 22 vozila.

"U jednom dijelu skladišta su bile gume, zbog čega je nastao gust crni dim. Na to smo bacili pjenu pa je lokalizirano", pojasnio je.

"Požar će trajati dugo jer tek ulazimo u prostor gdje je skladišten materijal. Postoji opasnost urušavanja krovne konstrukcije", dodao je.

Iako nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, u jednoj eksploziji dva vatrogasca su bila odbačena, no oni su usprkos tome nastavili gasiti vatru.

Darijo Premec, zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske županije rekao je da je policija zatvorila dio ceste nakon što je utvrđeno da bi zbog požara mogla postojati opasnost za promet, ali je ona sada otvorena.

"Očevid ćemo napraviti kad se stvore uvjeti. Teško da će to biti danas, ali odlučit ćemo to s drugim službama", rekao je.

I policija i vatrogasci su kontaktirali vlasnike skladišta zbog isključena struje i plina, ali i da bi se maknula vozila ili opasni materijali koji su se nalazili u blizini.

"Utvrdit ćemo i je li tijekom noći ovdje bilo zaštitara ili radnika, ali prvo treba ugasiti požar da ne bi bilo nekih opasnosti", zaključio je.

Pročitajte i ovo Nastala velika šteta FOTO/VIDEO Borba s vatrom u Osijeku: "Sve je i dalje blokirano zbog opasnosti od eksplozija"

Pročitajte i ovo Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Dramatični prizori: Buktinja na istoku Hrvatske uništava sve pred sobom