Ona je vrlo zdrava namirnica, puna bjelančevina, a doktori je preporučuju bar dva puta na tjedan. Iako naše more obiluje ribom, radije biramo meso. Za razliku od ostalih mediteranskih zemalja, Hrvati jedu premalo ribe - tek osam i pol kilograma na godinu. Prosječan Španjolac, primjerice, na godinu konzumira i do 44 kilograma ribe.
'Hrvatsko društvo kako bude raslo i razvijalo se i potrošnja ribe će rasti. To će biti na neki način indikator razvijenosti društva', rekao je Nadan Vidošević, predsjednik HGK.
Kako bi potaknuli Hrvate da na stolovima češće imaju riblji meni, Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom potpisali su sporazum o marketinškoj promociji 'Jedi što vrijedi'. 'Ribari će imati direktnu korist i na taj način mislim da možemo biti svi zadovoljni', rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.
'Ova naša riba koja je još uvijek na neki način sačuvana od kojekakvih zagađenja znatno više vrijedi od riba nekih naših susjeda. Moram to, na žalost, reći jer je to na koncu i istina', rekao je Zlatko Milovan iz Koordinacije ribarskih zadruga. 'Vi znate da u Hrvatskoj među najvećim oboljenjima su oboljenja kardiovaskularnog sustava, koje u zemljama gdje je velika potrošnja, naročito plave ribe, zapravo nema', rekao je Vidošević.