Kod Karlovca

Voda se povlači, planira se izgradnja sustava obrane od poplava: "Imali smo otpor od dijela lokalnog stanovništva, ali..."

Zbog visokog vodostaja Kupe i Korane u Karlovcu je izvanredno stanje.

U naselju Brodarci kod Karlovca se voda povlači. Na 15 kuća je nastala velika materijalna šteta te je to jedini dio gdje se Kupa nije vratila u korito.

Iz Hrvatskih voda uvjeravaju da bi se u subotu navečer trebalo sve vratiti u normalu

Na terenu je bio reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je razgovarao s Goranom Milakovićem iz Hrvatskih voda. 

"Situacija se normalizira, odnosno vodostaj rijeka Kupe i Korane je u opadanju. Vodostaj rijeke Kupe je opao za 45 centimetara od maksimuma koji je izmjeren u subotu ujutro, a iznosio je plus 840 centimetara. Vodostaj rijeke Korane je opao za 21 centimetara, a iznosio je 808 centimetara", rekao je Milaković.

Osvrnuo se i na činjenicu da nije izgrađen sustav obrane od poplava te rekao da se planira izgradnja 5.9 kilometara zaštitne linije odnosno armiranog betonskog zida i nasipa. Zaštitna linija će služiti za zaštitu naselja Brodarci, Borlin i Velika Jelsa.

"Imali smo otpor od strane manjeg dijela lokalnog stanovništva iako smo prije dvije i pol godine spreman natječaj za javnu nabavu, ali smo ga zbog otpora morali mijenjati. Promijenili smo ga, ishodili smo izmjenu i dopunu lokacijske dozvole te se nadam da iduće godine krećemo s izgradnjom zaštitne linije u Brodarcima", rekao je. 

Govoreći o Hrvatskoj Kostajnici i rijeci Uni, Milaković objašnjava da je situacija puno bolja nego što se predviđalo. Vodostaj ne bi trebao preći plus 350 centimetara što je manja razina vodostaja nego što je bila u trećem mjesecu kada se prvi put testirao montažno demontažni sustav u Hrvatskoj Kostajnici. 

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Pronađena još dva tijela, traje potraga za preživjelima: "Teško je govoriti. Nestale su cijele obitelji"

Pročitajte i ovo Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Apokaliptične scene u Podgori: Bujica nosi sve pred sobom