Zašto nas investitori izbjegavaju?

Kočenje stranih investicija: IKEA četiri mjeseca čeka jedan potpis

Slika nije dostupna
Ekonomski Hrvatsku mogu spasiti strane investicije. A tu smo na dnu. Nemamo, za razliku od drugih zemalja, za početak jednu agenciju koja bi o tome brinula. Ukinula ju je Vlada Jadranke Kosor.

Albanija i Crna Gora investitorima su privlačnije od Hrvatske a početak godine statistički ne obećava da će se to uskoro promijeniti. Analitičari zazivaju hitan paket mjera sa sustavnim uklanjanjem barijera, konkretnim poticajima za investitore i preraspodjelom novca u proračunu.

'Moramo biti svjesni da je većina država u našem neposrednom okruženju odlučila slijediti primjere najuspješnijih priča o privlačenju stranih ulaganja', kaže Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke.

Srbija je prošle godine privukla dvostruko više investicija od Hrvatske. Model je jednostavan. Investitorima država direktno plaća za svako otvoreno radno mjesto u proizvodnji. 'Svaki investitor koji dođe u Srbiju otvori određeni broj radnih mjesta može dobiti poticaje koji su na razini od 2 hiljade do 10 hiljada eura', kaže Ivana Ivković.

Ruske investicije u Hrvatsku vrlo su skromne unatoč njezinim snažnim ulagačkim kapacitetima. Birokracije je problem. IKEA 4 mjeseca čeka jedan potpis u HAC-u da počnu radovi na jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj.