Kontrolirana eksplozija

Pogledajte kako je vojarna Kuline u sekundi nestala u dimu i prašini

Simbol vojne moći bivše JNA nestala je u oblaku prašine.

Na mjestu bivše vojarne i u njezinoj blizini turski investitior gradi marinu za megajahte i hotele. Šibenik će tako dobiti vizure turističkog grada, što se često ističe kao njegova bolja budućnost.

I nakon rušenja u samo dvije sekunde, inženjerstvo i tehnika nisu presretni. Uvijek isti problem. 'Ja se sam emotivno vežem za tu zgradu, nije jednostavno srušiti je. Po meni je zgrada jako lijepa', rekao je Nikola Jozinović, diplomirani inženjer građevine.

Ovaj čin simbolički predstavlja preobrazbu jednog grada iz teškog vojno- industrijskog središta u pravi turistički biser. Zgrada je vojni objekt otkako je davno izgrađena krajem 19. stoljeća. 'U toj zgradi su bile prostorije prve vojne škole u Dalmaciji. Ona je bila važna zato što je u njoj izučeno 20- tak mornaričkih dočasnika u prvoj Jugoslaviji', rekao je Darko Gulin, autor knjige 'Šibenik Ratna luka'.

U zadnjoj Jugoslaviji od rujna do prosinca 1991. sa zgrade i oko nje prijetila je opasnost Šibeniku. 'Ona je predana zajedno sa ostalim vojarnama kad je potpisan sporazum i kad se vojska odlučila povući iz Šibenika. Dnevno su izlazili konvoji kamiona i brodovi', rekao je Goran Grguričin, dozapovjednik obrane Šibenika 1991.

I sad je jasno. U blizini će osvanuti marina za megajahte, luksuzni hotel, a novac stiže iz Turske. 'Mogu slobodno reći za sljedeću turističku sezonu imat ćemo drugačiju vizuru grada, marinu za megajahte, ja se nadam da će biti puna jer takvi kapaciteti nedostaju na mediteranu', kaže Ante Županović, gradonačelnik Šibenika.

U šibenskoj ribarskoj četvrti gdje oduvijek žive s vojskom i uz vojsku, neće nedostajati. Zgrada se srušila u dvije sekunde nakon što je s njezinih prozora Šibenik nadgledan više od stoljeća. Vrijeme je za turistički zaokret.

Rušenje zgrade možete pogledati u priloženoj galeriji fotografija i videu.

 

Povezane teme