oglasio se i Beroš

Ginekolog nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice i dalje radi, traži se njegova smjena: "Nije mu mjesto u bolnici s pacijentima"

Na adresu KBC-a Osijek stiglo je više od 300 prijava pacijenata koji se ne slažu s njihovom odlukom da ginekolog koji je početkom godine nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice tamo nastavi raditi.

Na adresu Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata u srijedu je stiglo preko 300 prijava pacijenata koji traže smjenu ginekologa Zlatka Topoloveca koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice.

Iz Udruge su poručili da čvrsto podržavaju podršku inicijativi i udruženju velikog broja pacijenata i udruga koji zahtijevaju da se Topolovec udalji sa svojeg radno mjesta.

"Svakako smatramo da mu nije mjesto u bolnici niti radu s pacijentima te zahtijevamo da mu se privremeno oduzme licenca za rad do zaključenja suđenja", stoji u priopćenju Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministar zdravstva Vili Beroš Foto:Zvonko Pavic/Cropix

Ministar Vili Beroš rekao je da zdravstvene ustanove moraju postupati sukladno zakonima RH. Također je zatražio očitovanje je li sud propisao kakvu sigurnosnu mjeru.

Iz KBC-a Osijek su za 24sata poručili da su primili zahtjeve udruga i pacijenata, no da mu, na temelju nepravomoćne presude ne mogu izreći sankcije.

"Ustav Republike Hrvatske svim svojim građanima jamči da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Iz navedenog je potpuno jasno da bi KBC Osijek kao poslodavac kršio Ustav RH ukoliko bi prof.dr.sc. Zlatku Topolovcu, na osnovu nepravomoćne sudske odluke izrekao bilo kakvu sankciju. Svi liječnici koji rade u KBC-u Osijek imaju važeća odobrenja za samostalni rad Hrvatske liječničke komore. Po primitku bilo kojeg pravno obvezujućeg akta nadležnih institucija, KBC Osijek će promptno reagirati", poručili su. 

O ovom slučaju se oglasila i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju Pariter.

"Pišemo vam u vezi slučaja ginekologa iz KBC-a Osijek (prof. dr. sc. Zlatko Topolovec, dr. med.) koji unatoč nepravomoćnoj presudi za silovanje Županijskog suda u Osijeku, donesenoj 8. 2. 2024. i potpisanoj od strane predsjednice vijeća sutkinje Vesne Osmanović, još uvijek radi na osječkoj ginekologiji. Smatramo da je ovo pravno i etički upitno te da se ovom praksom ugrožava sigurnost pacijentica i povjerenje u zdravstveni sustav.

Pozivamo vas da kao Hrvatska liječnička komora, Ministarstvo zdravstva RH te KBC Osijek hitno reagirate te privremeno suspendirate dotičnog liječnika dok se ne donese pravomoćna presuda, u skladu s europskom praksom koja štiti pacijente i čuva integritet profesije. Udruge za zaštitu pacijenata i Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju pozivam na hitno očitovanje u vezi ovog slučaja", stoji u pismu Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Pročitajte i ovo Dugogodišnja HRT-ovka Preminula Ružica Tesar Kelčec: "Omiljena među kolegama, bila je osoba na koju smo se svi mogli osloniti"

Pročitajte i ovo Promjena vremena Toplinski val završava, stiže nevrijeme. Izdana upozorenja za četiri regije: "Budite na oprezu"