Sastanak u Osijeku

Karamarko i Dačić najavili osnutak centra za organizirani kriminal

Slika nije dostupna
Hrvatski i srbijanski ministri unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i Ivica Dačić najavili su danas u Osijeku osnutak regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, kao nov oblik suradnje policija dviju država u zajedničkoj borbi protiv te vrsta kriminala.

Nakon zatvorena sastanka u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi, na kojemu su sudjelovali glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić te direktor srbijanske policije Milorad Veljović, ministar Karamarko kazao je na konferenciji za novinare kako organizirani kriminal ne poznaje granice, vjeru i nacije, već samo profit. Cilj je tog projekta, koji bi se trebao provesti u idućih nekoliko mjeseci, biti korak ispred organiziranih kriminalnih skupina u regiji, kroz koju prolazi tzv. balkanska ruta, istaknuo je ministar Karamarko.

Kazavši kako s današnjim danom, nakon ratifikacije u objema zemljama, stupa na snagu sporazum o suradnji policija dviju država, potpisan u svibnju prošle godine, Karamarko je napomenuo kako će osnutak toga centra biti 'golem iskorak' u suradnji te kako je dogovoreno da suradnja dviju policija bude neovisna o razvoju politike i odnosa dviju država jer je, kako drži, 'regija zaslužila mir i sigurnost'.

Srbijanski ministar policije Dačić je, pohvalivši suradnju s hrvatskim MUP-om i policijom kao 'najkonkretnijom', istaknuo da bi taj centar trebao biti središte za izravno prikupljanje i obradu različitih kriminalističko-obavještajnih podataka policija obiju zemalja te zajedničkih procjena opasnosti od organiziranog kriminala. Također bi služio za praćenje i procesuiranje pripadnika organiziranih kriminalnih skupina.

Naveo je da se očekuje sastanak radnih skupina, koje trebaju pripremiti pravni okvir za osnutak, financiranje i rad centra. Po Dačićevim riječima i prije osnutka centra planira se uspostava sigurnih komunikacijskih veza između dvaju ministarstava i policija, kako bi se stvorila zajednička baza podataka o kriminalnim skupinama te uspostavila zajednička kontaktna točka, koja se planira otvoriti na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci. Dodao je kako je projekt otvoren i za druge države u regiji te da neke zanima sudjelovanje. Ocijenio je kako 'policijska suradnja u regiji u ovome trenutku znatno prednjači pred političkom'.

Načelnik Uprave kriminalističke policije pri Ravnateljstvu policije Vitomir Bijelić izvijestio je kako bi regionalni centar za borbu protiv organiziranog kriminala trebao biti ustrojen u sjedištu jedne od dviju država. Uz ostalo, predviđa se uspostava operativnih timova za zajedničke istrage, u što bi se uključili i državni odvjetnici obiju država, te nesmetana razmjena podataka između hrvatske i srbijanske policija. (Hina)