Čuvanje tradicije

Tržnice i stolovi su je puni: Znate li kakva se hrana jede na Veliki četvrtak?

Veliki četvrtak je posljednji dan Korizme, a u narodu on zove i Zeleni četvrtak pa taj dan na stolovima bude i nešto zeleno. Zbog toga je diljem zemlje bila gužva na tržnicama.

Stolovi tržnica okupani zelenilom jer Veliki četvrtak poznat je i kao Zeleni četvrtak.

"Salata, rotkvica, mladi luk i grah – to se dosta kupuje jer je post", rekla je prodavačica Branka.

Pročitajte i ovo Vazmeno trodnevlje Danas je Veliki četvrtak, znate li kakav je njegov značaj za katolike?

Pročitajte i ovo Cijene odletjele u nebo Kako je inflacija ukrala Uskrs: Pogledajte koliko će tročlana obitelj potrošiti za blagdanski stol

Zeleni četvrtak u slavonskim obiteljima obilježava se na tradicionalan način. Tako i u obitelji Muhar.

"Samo malo bijelog luka i te rezance skuhamo kraj njih. To je obrok za poželjeti: fin, brz, ukusan, a sačuva se tradicija da se na Veliki četvrtak jede zeleno", rekla je Ana Muhar reporterki Dnevnika Nove TV Matei Drmić,

Više o Zelenom četvrtku i pripremama za Uskrs možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr