Izvan centra Splita vidi se da nije velika navala turista. Najvažnije je pitanje što nas čeka u ljetnim mjesecima, a rezervacije su se usporile. Prije uvođenja eura 150 kuna je za restoranski obrok bilo i previše, a sada je obrok za istih 20 eura vrlo skroman.
"Raste nam sve, od energenata, najmova, cijene rada", rekao je ugostitelj Danielli Nikolla.
Iskusni putnički par iz Engleske uočava našu skupoću: "Mislili smo da će Hrvatska biti jeftinija nego što jest. Hrana je sigurno najskuplja i smještaj je skuplji nego što smo mislili da će biti."
U Omišu, koji standardno ima čeških gostiju, iz turističke zajednice uvjeravaju da nemaju manje Čeha u odnosu na lani, ali prave brojke vidjet će se s punom sezonom.
"Veliki hoteli, pogotovo u nižoj kategoriji, imaju problema s bukingom, kod njih se pokazalo da je predsezona nešto slabija nego inače", istaknuo je direktor hrane i pića u hotelu Marko Vitali.
Više o ovoj temi možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sofije Preljvukić.
This browser does not support the video element.