Dobro je znati

Kako uštedjeti na računu za struju: Evo kada počinje jeftinija tarifa i na što trebate obratiti pozornost

Plaćanje računa Foto: Getty Images
Od 1. listopada 2024. energenti poskupljuju za 10 posto, stoga građani od studenog mogu očekivati veće račune za struju i plin, upravo pred sezonu grijanja.

Jedan od načina na koji je moguće ublažiti novi financijski udar na novčanike jest i da obratite pozornost na dnevnu i noćnu tarifu cijene struje te da pokušate više struje trošiti tijekom noći, kada se preporučuje koristiti uređaje poput perilica rublja, perilice posuđa ili bojlera.

Hrvatska elektroprivreda svake godine određuje zimsko i ljetno razdoblje tarife prema zimskom i ljetnom računanju vremena. Zimska tarifa tako ove godine započinje 28. listopada i trajat će sve do 30. ožujka 2025. godine. S ljetnim računanjem vremena od 30. ožujka počinje i ljetna tarifa, koja će trajati do novog jesenskog računanja vremena. Još je nešto više od mjesec dana na snazi ljetna tarifa, a evo u koliko točno sati počinje jeftinija struja.

Kada je jeftinija struja?

  • ljetna tarifa – do 28. listopada 2024.

Jeftinija struja od 22 sata navečer do 8 sati ujutro.

  • zimska tarifa – od 28. listopada do 30. ožujka 2025.

Jeftinija struja od 21 sat navečer do 7 sati ujutro.

Račun za struju, ilustracija Foto:Getty Images

Dvotarifna brojila

Kako biste mogli koristili jeftiniju noćnu tarifu, potrebno je imati dvotarifni model mjerenja potrošnje struje, napominju u HEP-u.

U Hrvatskoj se koriste i jednotarifna i višetarifna brojila. Kod jednotarifnih cijena električne energije je uvijek ista i obračunava se prema dnevnoj, odnosno skupljoj tarifi. Kod višetarifnih brojila cijena se obračunava prema višoj tarifi tijekom dana i nižoj tarifi tijekom noći. Cijena kilovatsata električne energije tijekom noći je i upola jeftinija.

Trenutačno je cijena kilovatsata u dnevnoj tarifi 0,074789 eura, a u noćnoj 0,036697 eura.

Za prelazak s jednotarifnog na dvotarifni model potrebno predati zahtjev HEP-u preko obrazaca koji se nalaze na njihovim internetskim stranicama, a informativni izračun potrošnje možete može napraviti i u HEP-ovu kalkulatoru.

Pročitajte i ovo pripremite se Od sutra poskupljuje tehnički pregled: Pogledajte detaljni izračun koliko će vas to koštati