Antibiotici u hrani

ZNAMO LI ŠTO JEDEMO? Kako prepoznati zdravo i svježe meso?

Slika nije dostupna
Piletina, govedina, svinjetina - što god da se kupuje, gleda se je li svježe. No, malo tko se pita u kakvim je uvjetima životinja uzgojena.

U trgovinama i mesnicama često se može čuti pitanje - odakle je meso? Porijeklo mesa stoji na deklaraciji, no ono što ne stoji na deklaraciji jest je li meso tretirano antibioticima.

'Često puta ono koji uzgajaju određeno meso, preventive radi, djeluju antibioticima na životinje', kaže Tomislav Lončar iz Udruge za zaštitu potrošača.

U udruzi žele jaču kontrolu hrane na tržištu jer ne znamo točno koliko smo izloženi, a konstantna izloženost je štetna. 'Bakterije koje normalno žive u našem organizmu će se malo po malo navikavati na antibiotike', kaže dr. Ariana Tambić Andrašević iz Klinike za infektivne bolesti.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu - razloga za strah nema. Korištenje antibiotika u uzgoju Europska komisija zabranila je još 2006. Ali, kažu, provode se redovite kontrole. Smiju se koristiti tek ako je životinja bolesna. I to na osnovi propisanog veterinarskog recepta. Iznimka nije ni meso iz uvoza.

Uvozno ili domaće - svježe i zdravo meso prepozna se po boji. S njega se ne bi trebala cijediti voda. Pa nekad valja i dobro otvoriti oči.
 

Povezane teme