BLAGDANSKO PREJEDANJE

NE ŠTETITE ZDRAVLJU Evo kako pametno piti i jesti za blagdane

Teško je ovih dana odoljeti bogatom blagdanskom stolu, a kako piti i jesti bez neugodnih posljedica otkrivaju stručnjaci.

Kobasice, fritule, vino, rakije - na adventu nema čega nema. A ne zaostaju ni blagdanski stolovi. "Nađe se od pršuta, sira, raznih kolača, bureka", govori gospođa Zorka. No, u tim danima kada ide - sve, najviše strada naš probavni sustav.

"To vam je kao da imate jedno obično crijevo kroz koje pokušavate progurati košarkašku loptu tijekom blagdana. Ako ništa drugo, probajmo to razlomiti u više manjih obroka da bi naš metabolizam to lakše procesuirao", savjetuje nutricionistica Diana Gluhak. 

Prejedanju unatoč, kod zdravih ljudi ne bi trebalo doći do ozbiljnijih problema. No kod onih s gastritisom...

"Doći će do pogoršanja onih osnovnih simptoma, to će biti pojačana žgaravica, napuhnutost, pretakanja po crijevima do boli koja će se javljati visoko u predjelu žličice", upozorava liječnica Senka Martinović Galijašević.

Kruh, riža i krumpir neizostavni su ovih dana. A zbog škroba izazivaju nadutost i tegobe s probavom.
"Malo bi trebali uzeti brokule pa kombinirati s mesom, s ribom, cvjetače, isto bi bilo dobro napraviti tijekom blagdana i varivo od kelja i s tim će se već riješiti puno problema", poručuje nutricionistica. 

Fatalan učinak može imati - alkohol. Ako ga se već pije, onda nikako na prazan želudac. Kombinacije s gaziranim pićem - izbjegavati.

"Gazirana pića zbog svoje iritacije na želučanu stjenku dodatno čine bolju prokrvljenost, a ta bolja prokrvljenosti doprinosi bržoj apsorpciji alkohola u krvotok, tako da će se svi brže opiti", govori doktorica Martinović Galijašević. Treba i pojesti i popiti, ali kažu stručnjaci - umjereno. Pa nakon slavlja neće biti problem i stati na vagu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme