Dobro je znati

Uskoro velika promjena u obračunu struje: Nemojte na ovo zaboraviti, može vas koštati dvostruko više!

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Dolaze hladniji dani, počinje sezona grijanja, a i energenti su od 1. listopada poskupjeli za 10 posto. Jedan od načina kako uštedjeti na računima za struju je da se pokuša manje trošiti tijekom dana, a više tijekom noći.

Električna energija se svim potrošačima, privatnim ili poslovnim obračunava prema nekoj vrsti tarife.

U Hrvatskoj postoje jednotarifna i višetarifna brojila, a o njima ovisi cijena kilovatsata prema kojoj se obračunava potrošnja.

Kakve su to tarife?

Kućanstvima koja imaju jednotarifno brojilo, cijena kilovatsata uvijek je ista i cijelog dana se električna energija obračunava prema dnevnoj, odnosno skupljoj tarifi.

Kod višetarifnog brojila, električna energija se obračunava prema višoj i nižoj tarifi (Tarifni model Bijeli) pri čemu je viša tarifa ona dnevna, a niža odnosno jeftinija ona noćna. Kod višetarifnog brojila, korisnici se također mogu odlučiti i za obračun prema samo jednoj, ali u tom slučaju višoj dnevnoj tarifi (Tarifni model Plavi).

Koliko je to jeftinije?

Cijena kilovatsata električne energije tijekom noći je i upola jeftinija. Trenutačno je cijena kilovatsata u dnevnoj tarifi 0,074789 eura, a u noćnoj 0,036697 eura.

Obračun električne energije, ilustracija - 4 Foto:Getty Images

Kada to počinje?

Početak i završetka dnevne i noćne tarife ujednačen je s ljetnim odnosno zimskim računanjem vremena, te se, jednako kao i sat, mijenja u određenu nedjelju u dva ili tri sata ujutro.

Na višetarifnom brojilu nije moguće pomaknuti sat, stoga se korisnike svaki puta podsjeća da je došlo do promjene termina dnevnih i noćnih tarifa.

Kada je onda viša, a kada niža tarifa?

Zimsko računanje vremena:

  • viša tarifa: od 7 do 21 sat
  • niža tarifa: od 21 do 7 sati

Ljetno računanje vremena:

  • viša tarifa: od 8 do 22 sata
  • niža tarifa: od 22 do 8 sati

Obračun električne energije, ilustracija - 5 Foto:Getty Images

Kad počinje zimsko računanje?

2024. godine zimsko računanje vremena prema Uredbi Vlade RH počinje 27. listopada u 3:00 sata, tako da se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3:00 računa kao 2:00. To znači da kazaljke na satu treba pomaknuti s tri na dva sata. Stoga će i od te nedjelje skuplja dnevna tarifa početi već u 7 sati ujutro, ali će trajati do 21 sat.  

Zimska tarifa ostaje na snazi sve do 30. ožujka 2025. godine, kada će kazaljke trebati tijekom noći pomaknuti s dva na tri sata i tada počinje ljetno računanje vremena.

Od tog trenutka mijenja se i vrijeme obračuna električne energije pa je će viša tarifa trajati od 8 do 22 sata, a niža od 22 do 8 sati.