Među mnoštvom adventskih kućica na zagrebačkom Gornjem gradu, skrila se i jedna malo drugačija - ona koju vodi 25-godišnji student i poduzetnik Petar Labrović.
"Tako sam zapravo i preživljavao na faksu, radio sam sve te studentske poslove u ugostiteljstvu kao konobar", kaže Labrović koji je ideju o vlastitoj kućici imao još ovo ljeto. Odluku je na kraju donio samo tjedan dana prije otvaranja.
"Morao sam odlučiti jako, jako brzo. Onda sam porazgovarao i s kolegama i s roditeljima. Očekuju se nekakve financije u startu. Nešto sam imao ušteđeno jer sam preko ljeta radio. Imao sam jedan dio koji su mi starci pomogli, a jedan dio sam, iskreno, posudio", priča Labrović.
A kada je posao krenuo shvatio je da sam ne može, pa je postao i poslodavac. Zaposlio je još jednog studenta.
Petar nudi poljički soparnik, kuhano vino i gin, a domaće uštipke sam priprema. "Smjesu radim doma i dovozim je svako jutro. Smjesa je, naravno, od majke. Ona me savjetovala na početku dok sam to radio i vježbao prije nego smo otvorili", kaže Labrović.
Uložio je 50.000 kuna, a zarade još uvijek nema. "Očekujem da ćemo prijeći tu razinu, ali ne mislim da ćemo je prijeći više od 20 tisuća kuna", kaže Labrović.
No za studenta dovoljan poticaj. "Oduvijek sam bio stava da ne idem van Hrvatske, tako da još uvijek nisam primoran da idem. Kažem, mučit ću se, trudit ću se koliko god treba, da ne odem", priča student-poduzetnik.
Samo u prosincu prošle godine zagrebački studenti su uprihodili više od 46 milijuna kuna. Dobrim dijelom baš na Adventu.