Obiteljski odmor pretvorio se u dramu. Po odlasku iz hotela i na putu kući Teina dvogodišnja kći osjetila je bol u trbuhu.
"Dolazimo doma i tu noć je prvi put povraćala i dobila temperaturu, temperatura ide preko 40, isto tako subota cijeli dan. U nedjelju se javljamo na hitni trakt na Sušak", kaže Tea Simčić, majka zaražene djevojčice.
Gdje kreće liječenje s tri vrste antibiotika, a u čekaonici - šok.
"Kad sam ugledala gospođu koja je boravila u isto vrijeme kad i mi tamo isto je bila s djetetom od 2 godine, s tim da je i ona imala probleme, bilo mi je jasno da to ne može biti slučajnost", dodaje Simčić.
I lavina je krenula. Iz dana u dan počeli su se otkrivati novi slučajevi. Svima isto mjesto ljetovanja - lošinjski hotel.
"Sveukupno se radi o 20-ak pacijenata, u zadnja 24 sata troje ih se javilo na naš hitan prijem. Kod djece koja su zaprimljena kod nas u stolici su detektirani bakterijski uzročnici, što je salmonela", kazao je Zoran Barušić, zamjenik ravnatelja Klinike Fran Mihaljević.
Pronađena u uzorcima s Lošinja. U Nastavnom zavodu Primorsko-goranske županije traju intenzivne analize. Izvide provodi i Državni inspektorat.
"80-ak uzoraka to su uzorci koji su išli po nalogu sanitarne inspekcije to su uglavnom djelatnici i nešto ima pacijenata koji su se javili u ispostavu da imaju simptome, bakteriološka obrada je u tijeku, imamo par uzoraka od ranije. Kod njih dvoje potvrđena je salmonela", kaže Dolores Peruč, sa odjela za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Primorsko-goranske županije.
Iz hotela kažu da, iako još uvijek nije potvrđeno da je izvor zaraze u hotelu, poduzeli su sve mjere zaštite gostiju. Dezinficirane su sve prostorije, površine i sitan inventar, a osoblje koje radi s hranom nosi rukavice. Postavili su, navode, i dezinficijense po hotelu.
Infekciju može prenijeti oboljela osoba ili pak kliconoša, a izvor infekcije je najčešće hrana. A ljeti je oprez posebno važan.
"Higijena ruku je zapravo osnovna da se prilikom uzimanja hrane i da sva hrana koja je dugo stajala na sobnoj temepraturi se više ne koristi za upotrebu ili ako je bila u frižideru do drugog dana ta hrana može biti suspektna", napominje Peruč.
Na Lošinju inspekcija nije utvrdila nedostatke vezane uz rukovanje hranom, a izvor zaraze trebao bi biti poznat idući tjedan, po završetku analiza izuzetih uzoraka.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.