Svaki dan na 20 stupnjeva Tomislav i Bariša rade svoj posao, u hladnjači slažu i pakiraju i palete hrane. Bariša je tu već 25 godina, a Tomislav tek 4. Obojica su se na hladnoću navikla, a ekipi magazina Provjereno rekli su kako su se na prehlade, zubobolje i ostale nuspojave rada u velikoj hladnoći navikli nakon nekoliko mjeseci rada. Iako rade puno radno vrijeme, u komore u kojima se temperatura spušta do -20°C ulaze nekoliko puta na dan. Između rada u komori vrijeme provode u toplijim prostorijama – njihovom tijelu to je potrebno jer inače ne bi moglo izdržati. Najgore je, kažu, kad ljeti moraju izaći s posla na +25°C, jer to znači da u kratko vrijeme promjene temperaturu za više od 40 stupnjeva!
I dok je njihov posao smrzavanje, radnici koji postavljaju asfalt tek su nešto više od jednog metra udaljeni od užarene mase – koja doseže temepraturu od 170°C! Znoj, žeđ, rad na suncu, dio su njihovog posla. Problem je što često nisu adekvatno zaštićeni od vrućine i sunca, pa je i veća opasnost od teških oboljenja.
O rizicima rada na vrlo visokim i vrlo niskim temepraturama ekipa magazina Provjereno razgovarala je s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, ali su i pod nadzorom njihove liječnice napravili eksperiment u kojem se vidi kako tijelo reagira na vrućinu. Novinarka je sjedila u zagrijanom autu, a liječnica je kontrolirala njezin puls i tlak. Koliko je novinarka izdržala i kako je ekperiment završio, doznajte u videu.