Mala škola prognoze

Jeste li znali? Klimatske promjene povećavaju rizik od izloženosti prirodnim toksinima

Jeste li znali - Ivan Čačić Foto: Dnevnik Nove TV
Toplija i vlažnija klima u Europi povećava rizik od izloženosti prirodnim toksinima koje proizvode gljivice u hrani i usjevima.

Prema Europskoj agenciji za okoliš, toplija i vlažnija klima u Europi povećava rizik od izloženosti prirodnim toksinima koje proizvode gljivice u hrani i usjevima.

Ti mikrotoksini mogu poremetiti hormone, oslabiti imunološki sustav, oštetiti jetru i bubrege, djelovati kao kancerogeni, te posebno naštetiti nerođenoj djeci, trudnicama i dojenčadi.

Klimatske promjene vidljivo mijenjaju ponašanje i širenje gljivica, povećavajući rizik od izloženosti njihovim toksinima.

U tome vremenski ekstremni povećavaju stres biljaka, čineći ih osjetljivijima na gljivične infekcije, što dugoročno može povećati rizik od infekcija koje je sve teže liječiti. Obilne oborine, poplave i erozija tla mogu dodatno povećati rizik prijenosom toksina u rijeke i podzemne vode.