Francuska salata, pečenka, sarma, kolači, alkoholna pića. Blagdanske trpeze pune su od Božića. Nutricionisti kažu - jelo se za troje.
''Procjenjuje se da smo unutar ova tri dana blagdana - Badnjak, Božić i Nova godina svaki dan unijeli čak i oko 6000 kilo kalorija'', rekla je Maja Gradinjan iz udruge Balans.
Procjene kažu - 40 posto nacije dobilo je kilogram, a 15 posto - između 3 i 4 kilograma viška.
1.1. najčešće se spominje kao prvi dan za dijetu. S povratkom u formu Osječani su krenuli tradicionalnom novogodišnjom utrkom.
''Nije dovoljno pred plažu, pred ljeto krenuti s treniranjem, nego treba praktički cijele godine'', rekao je Damir Černić iz Maraton kluba Sokol Osijek.
Rekreativci i sportaši najbrže će očistiti organizam i spriječiti štetu od prekomjernog unosa šećera, soli, brašna i masnoća.
''Takve namirnice će itekako opteretiti naš probavni sustav, prvenstveno će opteretiti jetru, bubrege, crijeva'', rekla je Danijela Periš iz Centra zdravlja Vaga.
Stručnjaci savjetuju - prženo i pohano treba zamijeniti lakšom hranom. ''Više manjih obroka, malo više unijeti voća, povrća, cjelovitih žitarica, pokušati unositi ribu barem jednom na tjedan'', pojašnjava Gradinjanin.
Mediteranska kuhinja dobar je izbor, što promiču u Dubrovniku gdje je besplatno podijeljeno 1000 kamenica.
No, treba uvesti i tjelovježbu. Trčanje na svježem zraku, preporuka je iz Osijeka.
''Rekreativno trčanje, to je ono lagano trčanje kad nam puls ne prelazi više od 100, 140 otkucaja i to je nešto što je zdravo za naše zdravlje'', rekao je Elvir Rakipović iz Udruge zdravo trčanje.
A prvi dan u godini - dobar je izbor za novi početak.
Sad je važno disciplinirati se, početi smanjivati obroke, ubacivati i drugu vrstu hrane. U savjetovalištima kažu da nisu poželjne nikakve drastične mjere niti rigorozne dijete. Ne treba imati grižnju savjesti i sve treba raditi postupno. Treba u prehranu unositi voćne smoothije, limunove skokove, a pomoći će i čajevi.