"Izbacuju ih po planu"

U ovom gradu stalno postavljaju spomenike, a uskoro stižu i novi. Oporba poručuje: "Gradonačelniku treba napraviti kip partizana s janjcem u rukama"

Jednom na godinu se u Biogradu otvori neki novi spomenik. Pa se tako u ovom gradu mogu vidjeti svi od hrvatskog vojnika i pokojnog predsjednika Tuđmana do Pape Ivana Pavla II.

Spomenici u Biogradu na Moru ne mogu se, svakako, izbrojati na prste jedne ruke. U kuhinji gradske vlasti kao da se stalno kuhaju ideje o novim kipovima, pa se u prosjeku - jednom na godinu otvori neki novi spomenik.

Od hrvatskog vojnika i pokojnog predsjednika Tuđmana do Pape Ivana Pavla II. Ne, nije ovo nikakva izložba, ovo je stalni postav spomenika u Biogradu na Moru.

"Meni je to ok. Jest da se ovi Biograjci bune da se trebalo potrošit na vrtić, a ne na kipove", rekla je Senka iz Zagreba.

"Oni to svake godine izbacuju, po planu i programu", rekao je Toni iz Sukošana.

Posljednji u nizu je ovaj spomenik Armencu koji je, kažu gradske vlasti, ovdje izgradio prvi hotel i zbog toga zaslužio mjesto na rivi.

"Armenac mi je ovaj dobar, ima i pozitivnu biografiju, i tako. I Papa. Dobro, i Tuđman", rekao je Duško iz Zagreba.

"On je među suncobranima usred kafića, mislim da bi to trebalo urediti ili ga preseliti negdje gdje je ljepše", rekla je Senka iz Zagreba.

Turisti primjedbi očito nemaju.

"Ja uistinu volim uličnu umjetnost, to je uvijek zanimljivo", rekao je Ian iz Kanade.

Zanimljivo ili ne - tu je i spomen na prvenstvo u oranju koje se ovdje održalo prije 12 godina. Pa šljokičasti galebovi, sidra, spomenik težaku, srca, ali i spomenik ptici ždralu koji je tu od 2009.

Jer gradonačelnik Biograda Ivan Knez potpredsjednik je međunarodne organizacije Gradonačelnici za mir. Zalažu se, ni manje ni više, nego za potpuno ukidanje nuklearnog oružja.

I dok građani o spomenicima imaju svoje mišljenje. Gradonačelnik i gospodin koji je u gradskoj upravi zadužen za ukrašavanje grada, ne javljaju se na pozive, ne odgovaraju na poruke. O spomenicima ne želi ni direktorica turističke zajednice iako je ovaj gospodin pored mene otac biogradskog turizma.

Zato oporba pred kameru staje. Kažu, u najavi je i spomenik Kralju Tomislavu koji bi izranjao iz mora ispred Gradske uprave. I to nije sve.

"Na otoku sveta Katarina, treba doći križ visine 21 metar, mi imamo drugu ideju, umjesto križa da stavimo lik gradonačelnika otprilike u staturi onog Filipovića iz Valjeva, bivšeg partizana s tim da umjesto praznih ruku stavimo ražanj s janjcem da ovjekovječimo to onako kako treba", rekao je Ante Fuzul, nezavisni gradski vijećnik.

A trebalo bi, svakako, kad je već očito da se troši javni novac, građanima i medijima objasniti koliko i zašto? Tu smo ostali kratkih rukava, kao i prije dvije godine.

Pamti arhiva Dnevnika Nove TV izložbu wc školjki pred gradskom upravom. Umjetnik je, kažu upućeni, bio sam gradonačelnik. A provokacija je bila usmjerena ka Zagrebu i na premijerovu adresu – jer u Biograd tada nije stigao državni novac za aglomeraciju i kanalizacijske cijevi.

No, zato su u Biograd već stigli blagdani. Doduše, nismo sigurni da ove lampice ovdje nisu ostale od lani. 

Pročitajte i ovo eskalacija sukoba Sjeverna Koreja potvrdila najgore noćne more Ukrajine i njezinih zapadnih savjetnika: "To je u skladu s međunarodnim pravom..."

Pročitajte i ovo NOVI CROBAROMETAR Pogledajte kako bi prošli Milanović i Primorac da su sada izbori: Dnevnik Nove TV donosi i kako stoje HDZ, SDP i ostali