MINUTA ŠUTNJE U SABORU

Jandroković poručio: "Nasilje u obitelji ima mnogo lica, sva su jednako nedopustiva i zaslužuju najsnažniju osudu"

Jandroković u Saboru Foto: Damjan Tadic
Prije 25 godina, 22. rujna 1999., na općinskom sudu u Zagrebu, u strašnom epilogu brakorazvodne parnice, muškarac je ubio vlastitu suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju te teško ranio sudsku zapisničarku, a u sjećanje na taj strašni događaj obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski sabor u petak je minutom šutnje odao počast trima ženama ubijenim prije 25 godina, 22. rujna 1999., na Općinskom sudu u Zagrebu, ali i svim drugim ženama žrtvama nasilja, a predsjednik Sabora kazao je kako je problem nasilja nad ženama u našem društvu još uvijek bolno prisutan.

"Vjerujem da ćemo se svi zajedno uvijek truditi da tema borbe protiv nasilja nad ženama dobije svu nužnu pozornost. To zaista mora biti dio šireg društvenog nastojanja i sve vas pozivam da tome date svoj obol", rekao je zastupnicima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Pozvao ih je da minutom šutnje odaju počast ženama ubijenim kobnog 22. rujna 1999. - Gordani Oraškić, Ljiljani Hvalec i Hajri Prohić, ali i svim drugim ženama žrtvama nasilja.

Jandroković je kolege podsjetio i da se u nedjelju, 22. rujna, obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tragediju koja se toga dana prije 25 godina dogodila na Općinskom sudu u Zagrebu kada je u epilogu brakorazvodne parnice muškarac ubio vlastitu suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju, a teško ranio sudsku zapisničarku.

"Taj nas je strašni čin na vrlo potresan način podsjetio koliko često nasilje nad ženama dolazi iz kruga obitelji (…) A nasilje u obitelji ima mnogo lica. Ono, među ostalim, može biti fizičko, psihičko, spolno i ekonomsko. Sva su jednako nedopustiva i zaslužuju najsnažniju osudu", naglasio je predsjednik Sabora.

Nulta stopa tolerancije

Poručio je i kako se ne može bježati od činjenice da je problem nasilja nad ženama u našem društvu još uvijek bolno prisutan.

"Nipošto ga ne smijemo tolerirati i to mora biti nit vodilja u djelovanju svih institucija koje se bave ovim izrazito ozbiljnim problemom", rekao je Jandroković pa dodao kako osobite napore treba ulagati u edukaciju i u prevenciju nasilničkog ponašanja.

"Istovremeno, uvijek treba težiti najučinkovitijoj mogućoj provedbi svih zakonski dostupnih mehanizama. A ako se postojeće mjere pokažu nedovoljno odvraćajućima za nasilnike, zakonodavstvo je nužno unaprjeđivati", rekao je Jandroković i dodao kako je zato vrlo važan i paket izmjena zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, o kaznenom postupku i Kaznenog zakona koje je Sabor donio u ožujku.

"To je dodatni pokazatelj jasne političke volje da se uhvatimo u koštac s ovim društveno razarajućim izazovom. Taj proces zahtijeva zajednički angažman nadležnih državnih i javnih institucija te relevantnih stručnjaka i civilnog društva. On mora uključivati i odgovarajuću potporu žrtvama i svjedocima nasilja", kazao je.

"Svi mi koji djelujemo u javnom prostoru imamo moralnu i političku obvezu biti snažnim glasom osude nasilja i svakog oblika neprihvatljivog ponašanja", poručio je predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Plenković najavio kada će biti predstavljena porezna reforma

Pročitajte i ovo Najavljen Dugi ženski marš Solidarnost sa ženama: "Mihaelin ubojica mora biti primjereno kažnjen, a svi odgovorni u slučaju ginekologa trebaju podnijeti ostavke"

Povezane teme