Slučaj Velicki

Izvanredan nadzor na sudu zbog sukoba interesa?

Slika nije dostupna
Zbog pritužaba na rad i navodni sukob interesa predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku Vlaste Velicki na tom sudu izvanredan nadzor provodi Visoki trgovački sud kojem će se najvjerojatnije pridružiti i nadzor Ministarstva pravosuđa.

‘Visokom trgovačkom sudu je 2009. dostavljeno više predstavka s pritužbama na rad predsjednice osječkoga trgovačkog suda, u povodu kojih je sud u skladu sa zakonskim ovlastima odredio provedbu izvanrednih nadzora’, izvijestila je glasnogovornica Visokoga trgovačkog suda Nevenka Baran. Ona je zamoljena za komentar pisanja tiska da je Vlasta Velicki bila u sukobu interesa jer je radila na čak 14 predmeta povezanih s tvrtkama članova njezine obitelji. Budući da je postupak u povodu pritužaba još u tijeku, glasnogovornica Baran nije željela iznositi pojedinosti. U tisku je danas objavljeno da je predsjednica osječkoga trgovačkog suda predmete povezane s tvrtkama kojih su osnivači ili odgovorne osobe najuži članovi njezine obitelji uzimala preko reda i rješavala ih po hitnom postupku, neke čak i u rekordnu roku od 24 sata, dok su ostale tvrtke na rješenja čekale i do dva mjeseca. Iako su, kako tvrdi tisak, postojali očiti razlozi za njenim izuzećem, sutkinja Velicki o tome nije obavijestila visoki trgovački sud.

Odbacila optužbe

Ona je, pak, danas u izjavi odbacila sve optužbe, tvrdeći da nije u sukobu interesa te da nije pogodovala članovima obitelji jer se radilo o ‘izvanparničnim registarskim predmetima u kojima nema suprotstavljenih strana’. Na takvim je predmetima, tvrdi, radila između 1998. i 2002. jer je bila jedini registarski sudac na osječkom trgovačkom sudu na čelu kojega je zadnjih 15 godina. ‘Niti sam mogla niti sam trebala tražiti svoje izuzeće jer je riječ o predmetima u kojima nije bilo sukobljenih strana i u kojima se ne sudi’, kazala je, naglasivši da je takve predmete, primjerice upise u sudski registar ili povećanje temeljnog kapitala, potpisivala tek kad su ih pregledali, kontrolirali i pripremili voditelj sudskog registra i sudski savjetnik.

>> Sutkinja čak 14 puta pogodovala užoj obitelji?

Kazala je da se njezin suprug pojavio i u dva parnična predmeta, ali tvrdi da je odmah zatražila da se ti predmeti prebace na drugi sud. ‘Te parnice su na moj zahtjev delegirane na trgovački sud u Slavonskom Brodu’, naglasila je, dodavši da u 35 godina rada u pravosuđu nikad nije bila stegovno prijavljena ili kažnjena. ‘Neutemeljenim optužbama žele se obračunati sa mnom i znam tko stoji iza toga, no za sada o tome ne želim govoriti’, kazala je sutkinja Valicki, za čiji je rad u travnju ove godine visoki trgovački sud već proveo nadzor i, kako piše tisak, utvrdio da je radila na sedam predmeta u kojima su se pojavljivali članovi njezine obitelji. Sud je izvješća o nadzoru dostavio Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa.

Provodi se novi inspekcijski nadzor

Na vrhovnom sudu nisu željeli išta komentirati, već su za sve pojedinosti i odgovore uputili na visoki trgovački sud u kojem su, pak, samo potvrdili da se provodi nov inspekcijski nadzor. Glasnogovornica ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je, pak, da je ministar Ivan Šimonović, koji je na službenom putu u Londonu, o svemu obaviješten te da će se o daljnjim koracima u ovom slučaju odlučiti uskoro. Dodala je da je prvi inspekcijski nalaz obavljen na zahtjev ministarstva koje je također zaprimilo pritužbe na rad predsjednice osječkoga trgovačkog suda. Naslužbeno se doznaje kako u ministarstvu razmatraju mogućnost da u Osijek pošalju i svoje inspektore kako bi prekontrolirali rad prozvane sutkinje i predsjednice suda. (Hina)