Očekuje se buka

Moćni Rafalei u zraku, letjet će i noću: MORH objavio upozorenje građanima

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Iz MORH-a poručuju da nas u nadolazećem razdoblju očekuje svakodnevna obuka pilota HRZ-a na avionima Rafale.

Nastavlja se obuka i usavršavanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na avionima Rafale na području cijele Hrvatske, a iz Ministarstva obrane građane mole za podršku pilotima, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke.

"Letenje nadzvučnim borbenim avionom (osobito u područjima u blizini aerodroma) nije moguće provesti bez buke avionskih motora. Naime, riječ je o izuzetno sposobnom avionu koji ima jako velik dolet, odnosno vrijeme ostajanja u zraku.

Pročitajte i ovo To se svi pitaju Izravna usporedba: Tko je bolji, hrvatski Rafale F3-R ili srpski MiG-29SM?

Slijedom navedenog, u nadolazećem razdoblju buka avionskih motora moći će se čuti na cjelokupnom području Republike Hrvatske tijekom dana, a povremeno i u večernjim satima", stoji u priopćenju MORH-a.

Pročitajte i ovo nakon 64 dana potrage Na livadi pronađeno tijelo djeteta: Sumnja se da se radi o Arianu (6)

Naglašavaju, međutim, da se prilikom planiranih letova ne očekuje probijanje zvučnog zida, ali je moguća kratkotrajna pojačana buka. U slučaju probijanja zvučnog zida iz MORH-a poručuju da će na vrijeme obavijestiti javnost. 

Pročitajte i ovo Stiže veličanstvena šestorka Dassault Rafale: Koliko je stvarno dobar novi čuvar hrvatskog neba?

"Zbog svega navedenog Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske ovim putem građane mole za podršku pilotima tijekom njihove obuke, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke. Podsjetimo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, odnosno Republika Hrvatska dolaskom Rafalea u Hrvatsku vojsku započela je dugoočekivano novo poglavlje nadzora i zaštite zračnog prostora koje doprinosi većoj sigurnosti svih hrvatskih građana", stoji u priopćenju MORH-a.