Analiza Ivane Petrović

Usvojena UN-ova rezolucija o Srebrenici: "To je politička poruka, a pozicija jedne države je zanimljiva"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Komentatorica, urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je usvajanje rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju o Srebrenici nakon što je za to glasala natpolovična većina zemalja članica UN-a. 

"Očekivala sam da će rezolucija biti usvojena natpolovičnom većinom glasova, ali ovaj omjer pokazuje geopolitičku podijeljenost zemalja članica Ujedinjenih naroda na prorusku i na prozapadnu stranu. Srbija i Rusija su uspjele lobirati kod određenog broja zemalja koje su bile protiv, a neke su bile i suzdržane", kazala je u svojoj analizi komentatorica, urednica vanjske politike i reporterka Nove TV Ivana Petrović.

"Rezolucija je samo politička poruka. Pravne dileme oko Srebrenice nema s obzirom na to da je Međunarodni sud pravde masakr u toj maloj bošnjačkoj enklavi proglasio genocidom. Sud nije mogao zatvoriti oči pred više od 8500 ubijenih muškaraca", dodala je.

Pročitajte i ovo Razbijeno zločinačko udruženje VIDEO Policija objavila snimku: Pogledajte kako je izgledala akcija u kojoj je pao i poznati poduzetnik

Sud je, podsjetila je Petrović, proglasio Srbiju odgovornom jer ga nije spriječila zato što nije poštovala dvije odluke tog istog Suda o Srebrenici kao zaštićenoj UN-ovoj zoni iz 1994. godine.

"Njemačka je pokretač svega ovoga i njihova pozicija je zanimljiva. Možda to nije lijepo reći, ali da nema izraelske odmazde u Gazi, ova rezolucija možda ne bi bila kreirana", smatra Petrović.

"Njemačka politika zbog svoje povijesne stigme ne može ne podržavati Izrael pa se ovakvom politikom, odnosno rezolucijom o Srebrenici, dodvorava, ne znam koji drugi izraz bih upotrijebila, islamskom svijetu i zbog svojih unutarnjih prilika i zbog vanjskopolitičkih pozicija", kazala je.

Pročitajte i ovo 11. srpnja dan sjećanja Pogledajte tko je bio protiv UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici

Hrvatska je jedan od sponzora ove rezolucije, a predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavljuje početak razdruživanja Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

"Očekujem oštru reakciju američkog veleposlanika u BiH, a od Europske unije ne očekujem ništa. Što se Hrvatske tiče, to je naše susjedstvo i ako se tamo bilo što zakuha, bojim se da Hrvatska za to nije ni politički ni diplomatski spremna", zaključila je Petrović.