ANALIZA IVANE PETROVIĆ

Podjela u Saboru oko pomoći Ukrajini: ''Po ovome danas ispada da je u Hrvatskoj rubalj još uvijek jači od eura''

Dok Ukrajina trpi jedan od najvećih ruskih napada od početka agresije, hrvatski premijer Andrej Plenković u Saboru je upravo zbog Ukrajine pretrpio jedan od najvećih političkih poraza. Nije prošla odluka o obuci ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske.

Protiv Vladine odluke o obuci ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske žestoko je od početka bio predsjednik Republike Zoran Milanović pa je ovo i njegova politička pobjeda.

Vladajućima su do dvotrećinske većine nedostajala četiri glasa. Od 107 prisutnih, 97 ih je bilo za, 10 protiv. Bura oko tog problema ne stišava se tjednima, a ni danas u sabornici nije nedostajalo teških riječi, prepirki i opomena.

Što sad slijedi na europskom planu, kako će se ova priča i odbijanje Hrvatske reflektirati na odnose s drugim saveznicima Ukrajine, analizirala je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović u javljanju iz Bruxellesa.

Nikakvih reakcija iz Europskog vijeća i Europske komisije zasad nema - ipak je vikend, podsjetila je Petrović, a smatra da ih neće ni biti u nekom drastičnom smislu: ''Oni će biti iznenađeni, to će možda i pokazati, ali u nekom drastičnom smislu reakcija neće biti. To će biti pripisano unutarnjopolitičkim procesima, tim više što je hrvatska Vlada i na razini Europskog vijeća, dakle premijer na ministarskim vijećima, članica koja čvrsto stoji uz Ukrajinu od prvog dana ruske agresije''.

''Hrvatska će izgubiti više nego Ukrajina''

Bez obzira što je riječ o misiji Europske unije, Petrović se čini da će SAD na to najmanje naklono gledati, a Sjedinjene Države su važan geostrateški partner Hrvatskoj u ovom vremenu preslagivanja: ''Moj dojam je slušajući danas, ali i ranije, saborske zastupnike na ovu temu da oni temeljno ne razumiju i ne razlikuju UN, EU… EU nije međunarodna organizacija, ona je politička zajednica, a vojna pomoć Ukrajini koja danas nije prošla u Saboru dio je paketa koji ta politička zajednica pruža toj zemlji''.

''U svakom slučaju, Hrvatska će ovdje više izgubiti nego Ukrajina. Hrvatska bi da je ovo prošlo dobila jako puno pluseva u imidžu'', kazala je, između ostalog, Petrović i dodala: ''Hrvatska ovime kao država i društvo šalje dosta loš signal i Ukrajini i zapadnim partnerima. Upotrijebit ću jednu metaforu: po ovome danas ispada da je u Hrvatskoj, iako 1. siječnja ulazi u eurozonu, rubalj još uvijek jači od eura''.

Pročitajte i ovo SAGA BEZ KONCA I KRAJA Jandroković: ''Predsjednik Milanović je u medijski javni prostor ubacio bombicu''

Pročitajte i ovo NEDOSTAJALA SU ČETIRI GLASA Politički patuljci i kukavice, kaže Plenković: Tko su zastupnici koji su glasali protiv Vladine odluke?

Cijelu analizu Ivane Petrović, kao i koje kriterije mora zadovoljiti BiH vezano uz status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.