Glavni državni odvjetnik

Turudić za Dnevnik Nove TV o slučaju Škorić: "Nije me iznenadilo, bit će toga još"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić gostovao je u Dnevniku Nove TV, a s njim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Troje uhićenih u velikoj akciji USKOK-a i policije negiralo je krivnju. Za bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, njegova bratića - predsjednika Uprave Osijek-Koteksa, Zorana Škorića i Sandu Bajtl iz tvrtke Structivo, USKOK je zatražio određivanje istražnog zatvora.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić o prvom velikom slučaju otkako je na položaju šefa DORH-a u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom Knezović rekao je da je i prije bilo takvih velikih slučajeva pa ga ovaj nije iznenadio. 

"Nije me posebno iznenadilo. Ovakvih slučajeva ima i bit će ih još. Ima li toga kod nas puno, ne znam", rekao je Turudić. 

Upitan cure li informacije iz DORH-a i je li Josip Škorić znao što mu se sprema, odgovorio je da nema takav dojam. 

"Ja nemam takav dojam da je znao. Proveden je postupak, provedeni su izvidi, vrlo uredno, bez ikakvih ometanja. Nemam dojam da je znao, a to da je dao ostavku je njegova stvar. Čitao sam da i nije dao ostavku nego je ostao savjetnik Uprave", rekao je komentirajući činjenicu da je uhićeni Josip Škorić na čelu Hrvatskih cesta prije mjesec dana dao iznenadnu ostavku. Kazao je da mu to što se Škorić nedavno maknuo s čelne pozicije HC-a nije sumnjivo.  "Ne, nije mi nimalo čudno", poručio je. 

Istaknuo je i da zasad nije primijetio da cure informacije iz Državnog odvjetništva. Na pitanje je li premijer Andrej Plenković bio obaviješten o akciji, Turudić kaže da ako i je, akcija ne bi bila taj dan. 

"Ne radi se to tako. Pročitao sam u dosta medija da je akcija zasjenila dobru vijest o visokoj ocijeni kreditne agencije. Sigurno nije bilo drago nikome iz aktualne vlasti da dođe tako dobra vijest i da dođe akcija USKOK-a", rekao je glavni državni odvjetnik.  

U kontaktu s Plenkovićem je, kaže, onoliko koliko posao zahtijeva. Kazao je da apsolutno nije problem procesuirati visokopozicionirane ljude i dodavši da će toga biti još. "Mi na tome radimo, provjeravamo navode prijava, postupamo kad je osnovana sumnja. Bit će toga još vezano za druge slučajeve. To je naš posao", rekao je. 

Odgovorio je i na pitanje o propucavanju svojeg automobila te kazao da nema ništa više informacija o tome nego što ih je imao prije. Priznao je i da nije ugodno znati da počinitelj nije pronađen.

Upitan kako će se postaviti u slučaju da tijekom predizborne kampanje za predsjedničke izbore ponovno bude meta aktualnog predsjednika Zorana Milanovića, ali i drugih kandidata, kazao je da je na to navikao. Na pitanje jesu li se on i Milanović negdje sreli, rekao je da su bili u Kninu na proslavi obljetnice Oluje, no nisu se sreli. "Nemam nikakve potrebe sresti se s predsjednikom", zaključio je Turudić.

O slučaju Agrokor, odnosno vještačenju rekao je kako razgovara s ljudima koji su na tome radili te se nada da će do kraja godine biti pametniji nego danas. "Osobno tu već znam dosta novih stvari, ali trebamo zaokružiti mozaik. Ključno pitanje je tko je dao da se vještačenje povjeri Poljskoj", rekao je Turudić.

Krajem listopada u Zagreb dolazi šefica EPPO-a Laura Kovesi, a on je rekao da se veseli njezinu dolasku. "Razgovarat ćemo o svim pitanjima, tu je možda jedino sporno pitanje - pitanje o sukobu nadležnosti. Ako do tog sukoba nadležnosti dođe, o tome odlučuje glavni državni odvjetnik. Ima nekih drugih pogleda, ali mislim da je tu uredba sasvim jasna", zaključio je. 


Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku

Pročitajte i ovo užas u Turskoj Grom udario u drvo ispod kojeg su se sakrile tri obitelji, ima mrtvih