fantastičan uspjeh KBC-a Zagreb

Istovremeno su mu presađeni i srce i bubreg! "Osjećam se super, ponovo sam na nogama"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
I dok po mnogočemu kaskamo za razvijenim zemljama, po broju transplantacija Hrvatska je u svjetskom vrhu.

U KBC-u Zagreb u posljednja dva tjedna obavljeno je čak 14 transplantacija. Jedna je ipak posebna. Prvi put u Hrvatskoj istovremeno su presađeni srce i bubreg.

54-godišnji Zdenko Kucan prvi je pacijent u Hrvatskoj kojem su istovremeno presađeni srce i bubreg. "Od 4. 6. kada sam doživio drugi infarkt čekao sam organe. 26. 8. pozvan sam na transplantaciju koja je uspješno provedena", kaže. Transplantacija je obavljena u KBC-u Zagreb. Zdenko je iznimno zahvalan jer je dobio novu priliku za život.

"Oporavak u principu traje od 40 do 45 dana, ali sve ovisi o meni i o tome kako ću ja to istrpjeti. Ali optimizam je tu jer se osjećam super, ponovno sam na nogama i to je to." 

U posljednja dva tjedna u KBC-u Zagreb bilo je 14 transplantacija, od čega tri multiorganske.

Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju, ističe kako je u ovome sudjelovalo gotovo stotinjak djelatnika. 

"Radi se o doista složenim zahvatima u kojima sudjeluje gotovo stotinjak naših djelatnika ustanove, u svakoj od tih multiorganskih transplantacija."

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, napominje kako su svi pacijenti dobro. 

"Jedan dio djelatnika prekinuo je i godišnji odmor da bi se vratili i sudjelovali u ovim transplantacijama organa. Svi su pacijenti dobro, stabilno i dobro se oporavljaju." 

Svi pacijenti bili su na listi Eurotransplanta - organizacije za dodjelu i razmjenu organa. A kada je u pitanju srce - od njegova uzimanja do ponovnog kucanja ne smije proći više od četiri i pol sata.

Hrvoje Gašparović iz Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a kaže kako se na transport gubi više od dva sata. "Zato mi konzumiramo sve što nam je na raspolaganju - helikoptere, avione, kombije, trkaće automobile. Jedino što nismo još podmornicu upotrijebili za to." 

U Hrvatskoj je prošle godine obavljeno 48 transplantacija srca.

"To je 12 transplantacija srca na milijun stanovnika. Usporedbe radi, u Njemačkoj će se napravit 3,5", napominje Gašparović. 

"Mladi kadrovi, mlade ekipe grabe naprijed i sve su bolje i uspješnije", rekao je Slobodan Mihaljević s Klinike za anesteziologiju KBC-a Zagreb. 

I baš se zato očekuje da ćemo o ovako dobrim rezultatima slušati i u budućnosti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.

Pročitajte i ovo Diplomatska berba VIDEO Milanović imao nezgodu u berbi: "Ne da sam se zrezo, nego ono…"

Pročitajte i ovo Aurora Weiss Iznenađenje na izborima: Dodikova savjetnica u utrci za Pantovčak