S inspektorima smo danas obišli jednu od top kvarnerskih destinacija - Bašku na otoku Krku i ima dosta onih koji love u mutnom. No, inspektori vrijedno obilaze turistička mjesta, a kazne nisu male. Primjera radi, zateknu li inspektori samo jednog radnika 'na crno' kazna iznosi 30 000 kuna. Ako se ne plati u roku od dva dana objekt se zatvara na 30 dana. A to je samo upravni postupak koji se provodi. Slijedi još i prekršajni koji pak nemarnoga vlasnika može olakšati za dodatnih 7 pa sve do 120 tisuća kuna, ovisno o vrsti prekršaja. Znači ispada kako je mnogo isplativije raditi prema zakonu.
Značka na vidljivom mjestu, službena kapa i akcija može početi. Valja provjeriti dokumente, zaviriti u svaki kutak. Ugostitelji znaju, uzalud se buniti - pa inspektore puštaju da odrade svoj posao. 'Kontrole treba biti, država mora funkcionirati', smatra konobar Zoran Janjetović. U nekim im segmentima, kažu, čak olakšava posao. Više kontrole znači i manje nelojalne konkurencije. Osim toga, stimulativno djeluje na zaposlenike.
Djelatnici paze na red zbog inspekcije
'Sami ljudi kad vide da im dođe inspekcija, sami djelatnici paze na nekakav red', rekao nam je ugostitelj Berislav Mlinarević. Tek nekoliko koraka dalje, gospodarski inspektori u odjelu prometa roba i usluga traže pak trgovce u prekršaju. Mogli bismo čak reći kako je danas njihov dan. 'Danas imamo na razini cijele države akciju zaštićene robne marke, dakle gospodarski inspektori će odlaziti u nadzore štandova i utvrđivati će da li se tamo prodaju proizvodi s krivotvorenim žigovima', objasnio je Elio Vagaja, pročelnik Državnog inspektorata Područne jedinice Rijeka.
Kazne i do 150.000 kuna
I zaista, razgledavaju turisti, ali razgledavaju i oni. Pronađu li nešto sumnjivo, robu oduzimaju te nadležnome sudu podnose optužni prijedlog. Kazne mogu iznositi i do 150.000 kuna. Bez obzira na to, prekršitelji nisu rijetkost. 'Mogu vam kazati da smo u prošla dva tjedna samo na području Istre na 73 štanda utvrdili prodaju proizvoda s krivotvorenim žigovima', istaknuo je Vagaja. Gospodarskih inspektora moglo bi biti i više jer svaki od njih tijekom samo jedne sezone prevali desetke tisuća kilometara. Ovi riječki pokrivaju čak tri županije, no kažu, nitko ne bi trebao računati na to da baš do njih neće stići.
Gospodarski inspektori obavljaju još i kontrolu naplate boravišne pristojbe, zaštitu potrošača kroz deklaracije proizvoda, ali možda je najvažniji njihov zadatak suzbijanje sive ekonomije, odnosno otkrivanje, i naravno kažnjavanje iznajmljivača na crno. U idućim bi se danima, s povećanjem priljeva gostiju, kažu, upravo kontrole toga segmenta trebale dodatno intenzivirati.