IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Znate li da imate pravo na odštetu za autosjedalicu? Čeka vas borba s osiguravateljem, a ovo je način da dobijete novac

Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Roditelji i skrbnici djece često nailaze na teškoće prilikom ostvarenja prava na odštetu za autosjedalice koje su sudjelovale u prometnoj nesreći. Što mogu poduzeti i što kaže zakon objasnili su savjetnici za autosjedalice udruge Roda.

Autosjedalice su neizostavan dio automobila svakog savjesnog roditelja. Mnogi, pak, ne znaju da se autosjedalica iz automobila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći, pa i onoj manjoj, obavezno treba zamijeniti novom. To vrijedi i za slučajeve kada na njoj nema vidljivih oštećenja. Naime, čak i zbog manjeg sudara na autosjedalici mogu nastati oštećenja koja ju čine nesigurnom. Često se radi o takozvanim mikrooštećenjima koja se ne vide golim okom.

"Po zakonu (NN 92/2014) je autosjedalica dio opreme automobila ukoliko se u automobilu prevozi dijete. Ponekad će roditelji prevoziti autosjedalicu u automobilu i kada dijete nije prisutno u automobilu. Primjerice, roditelji će ostaviti dijete u vrtiću, a zatim produžiti do posla bez djeteta u automobilu. Čak i ukoliko se u takvom trenutku dogodi prometna nesreća s brzinama većim od 10 km na sat, autosjedalica se mora zamijeniti. To je tako, jer se događaju naprezanja materijala zbog velikih sila i mogu nastati mikropukotine", objasnila je Nataša Klasni, savjetnica za autosjedalice udruge Roda.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje

Ukoliko bi se takva autosjedalica nastavila koristiti, dodala je, u sljedećoj prometnoj nesreći ona možda ne bi odradila svoju funkciju onako kako je to predviđeno i ne bi u potpunosti zaštitila dijete.

"Zbog toga svaki proizvođač autosjedalica u uputama navodi da se ista mora promijeniti nakon svake prometne nesreće koja uključuje brzine veće od 10 km na sat", rekl je Klasni.

Pravilo o zamjeni autosjedalice novom vrijedi bez obzira je li u trenutku sudara u sjedalici bilo dijete, ili se ona prevozila prazna. No, čak i kada roditelji znaju tu informaciju, ako za autosjedalicu žele dobiti novac, čeka ih ozbiljna borba s osiguranjem. Naime, autosjedalicu osiguravatelji smatraju oštećenom kada se na njoj utvrde oštećenja, a slanje sjedalice na testiranje proizvođaču većina si roditelja ne može priuštiti. 

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje? Provjerite zadovoljavate li vi kriterije

S obzirom da je autosjedalica dio osnovne opreme automobila trebala bi podlijegati osnovnom osiguranju automobila. Pa kako se onda dogodi da osiguranje ne želi isplatiti tu štetu i što roditelji mogu napraviti?

"Iskustva su različita. Neki navode da su bez većih poteškoća postigli da autosjedalica bude navedena u policijskom zapisniku, a zatim da ih auto osiguranje prizna kao dio štete. Nažalost, još uvijek dosta često dobivamo i povratnu informaciju da roditelji nailaze na teškoće prilikom ostvarenja prava na odštetu za autosjedalice", objašnjava Nataša Klasni.

Savjet savjetnika iz udruge Roda je da u takvim slučajevima roditelji angažiraju odvjetničke usluge.

"Nakon toga obično situacija bude riješena u korist roditelja, jer je zakon na njihovoj strani. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti biti sve češća praksa da roditelji neće morati posezati za odvjetničkim uslugama kako bi ostvarili svoja prava na odštetu za autosjedalice nego da će osiguravajuće kuće prepoznati autosjedalice kao obvezni dio opreme i priznavati ih kao dio odštetnog zahtjeva", zaključila je Nataša Klasni.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na obiteljsku mirovinu i kome se ona isplati?